EU okreće leđa zlatnim vizama – ali ove zemlje ih još uvijek nude

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Zlatne vize nude priliku bogatim ljudima da zapravo kupe pravo na boravak u toj zemlji u zamjenu za značajnu investiciju u tu zemlju.

Stjecanje prava na život i rad u drugoj zemlji može biti dug i težak proces. Ali to nije uvijek slučaj za one koji imaju novca za trošenje. S obzirom na nesređeno političko i društveno okruženje u SAD-u posljednjih godina, predviđa se porast broja zahtjeva za zlatnu vizu od Amerikanaca.

Ali, one se sada postupno ukidaju diljem Europe. Portugal je izmijenio svoje uvjete u listopadu, mičući ulaganja u nekretnine kao osnovu za zahtjeve za zlatnu vizu u nadi da će smanjiti špekulacije nekretninama.

Nizozemska je slijedila ovaj primjer, ukinuvši svoj program zlatnih viza u siječnju 2024. Španjolska je također ove godine krenula u akciju ukidanjem zlatnih viza za one koji ulažu u nekretnine, piše euronews.

Što je zlatna viza?

Sheme boravka putem ulaganja, inače poznate kao ‘zlatne vize’, nude ljudima priliku da dobiju boravišnu dozvolu u nekoj zemlji kupnjom kuće ili velikim ulaganjem ili donacijom.

Europska komisija je 2022. pozvala vlade EU da prestanu prodavati državljanstva investitorima. Nakon rata u Ukrajini, pojavila se zabrinutost da bi te sheme mogle predstavljati sigurnosni rizik, prenosi N1.

Koje zemlje EU još uvijek nude zlatne vize?

Postoji samo nekoliko zemalja koje još uvijek nude zlatne putovnice u EU. Jedna od tih zemalja je Malta. Ovdje minimalni iznos ulaganja počinje od 690.000 eura i nudi državljanstvo između 12 i 36 mjeseci.

Zlatna viza za Mađarsku

Suprotstavljajući se trendu, Mađarska je najavila planove za ponovno uvođenje svog programa zlatnih viza 1. srpnja 2024., nakon što ga je ukinula još 2017.

Zlatna viza za Italiju

Italija je još jedno popularno odredište za one koji žele dobiti prebivalište ulaganjem. Uvedena 2017. godine, njezina zlatna viza građanima izvan EU-a daje boravišnu dozvolu na dvije godine u zamjenu za ulaganje.

Grčka shema zlatnih viza

Grčka također nudi zlatne vize te ima jedan od najbržih postupaka za dobivanje boravišne dozvole. Stranci koji ispunjavaju uvjete mogu dobiti dozvolu u roku od 60 dana od podnošenja zahtjeva.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori