Dron i oštećenje travnjaka Veleža izmišljeni da podignu napetosti uoči izbora u Mostaru

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

REZULTATI FUP-A OPOVRGNULI AFERU KOJA JE PODIGLA MEĐUNACIONALNE NAPETOSTI

Hercegovačko-neretvansko županijsko Tužiteljstvo odlučilo je obustaviti istragu u predmetu koji je bio označen kao KTA nakon što je Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja – Odsjeka za kemijsko-toksikološka i fizikalna ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije potvrdio da travnjak stadiona Velež u Vrapčićima nije bio posut ničim ni oštećen vanjskim djelovanjem, čime su potvrđene sumnje kako je cijeli problem izmišljen i predimenzioniran te predstavljen javnosti očito u cilju podizanja napetosti.

Što je, uostalom, rukopis prepoznatljiv u nizu ranijih izbornih godina u kojima su redovito podmetani eksplozivi pod spomenike podignute u ratu, šarani objekti radikalnim porukama, izazivanjem straha i poticanjem mržnje, što je modus operandi kako ujediniti birače iz jednoga dijela grada prema zamišljenome protivniku/neprijatelju iz drugoga dijela. Nedugo nakon što su početkom svibnja iz Veleža objavili kako je uz pomoć velikog drona kiselinom poprskan stadion Rođenih, policija je provela očevid te su uzeti uzorci s trave koja je jednim dijelom bila izblijedjela i ništa više od toga.

Nalazi sve demantirali

Sve to događalo se, zanimljivo je, u vremenu obračuna dviju navijačkih skupina – Zrinjskog i Veleža, kada su međusobno otimale transparente. A puno lošije prošli su navijači Red Armyja, kojima je kompletni navijački arsenal oduzet. U takvim okolnostima nastaje dramatična objava predsjednika Veleža Senada Kevelja, otprije poznatog po tome da je istražiteljima priznao kako je za 9800 maraka htio kupiti krivotvorenu/kupljenu visokoškolsku diplomu u Cazinu. – Jučer je dron kružio iznad stadiona u poslijepodnevnim satima i to su vidjela djeca koja spavaju u prostorijama koje imamo za njih na stadionu. Ljudi koji osiguravaju stadion rekli su mi da je teren poliven tekućinom od koje je trava požutjela i to izgleda sve lošije kako vrijeme odmiče -rekao je predsjednik Veleža Senad Kevelj. Nakon toga je inzistirao da je travnjak poliven kiselinom, a onda je pak, kada se stvari nisu činile baš uvjerljive, poput stručnjaka iz hortikulture, tvrdio kako korijen trave, nasreću, nije stradao. Nalaz iz federalne forenzičke ustanove je pak pokazao sljedeće – da “u izuzetom uzorku s travnjaka nisu pronađeni tragovi agresivnih kemikalija, herbicida ni zapaljivih sredstava”. No, u proizvodnji magle s izmišljenim događajem nije se Kevelj zaustavio samo na objavi kluba, nego je sazvao cijelu bošnjačku federalnu i županijsku političku kremu. Prvi se pak oglasio SDA. – Iako je prošlo više od 48 sati od događaja, nalogodavci i počinitelji tog kaznenog djela još nisu identificirani unatoč indicijama, a prije toga i upozorenjima nadležnima. Smatramo kako je posljednjim događanjima narušena sigurnosna situacija u Mostaru, pri čemu se obični građani našeg grada osjećaju nesigurno i nezaštićeno od onih koji su zaduženi za čuvanje reda i sigurnosti – priopćili su tada iz SDA. I prvi čovjek Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije sijao je slične poruke podgrijavajući strah izmišljenim događajem. – Stvari se moraju nazvati pravim imenom. Ne možemo reći da je ovo sukob navijačkih skupina ili nerazumijevanje između njih. Vidimo da je napad organiziran i dio organiziranog kriminala. Kada stvari nazovemo pravim imenom, onda to možemo i sankcionirati. Ovo je organizirani napad na imovinu i integritet Veleža. U istrazi i sankcijama moramo tako tretirati počinitelje. Mi možemo inzistirati i tražiti izvješća iz istrage. Ne treba nam istraga u tijeku u nedogled – poručio je Alić. Alić, koji je na sličnim temeljima najavio i ulazak svoje stranke SDA u kampanju za lokalne izbore u Mostaru, nije, nasreću, dugo trebao čekati na dokaze.

Kreatori krize

Oni su stigli s nalazom forenzičke istrage, uostalom što su mogli svi primijetiti koji su vidjeli fotografije travnjaka Veleža. Koji su se činili poput televizijskih sjena sa svakog travnjaka na kojima se igraju nogometne utakmice, a što će biti primjetno i na susretima s predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva, na kojemu će nastupiti i hrvatska nogometna vrsta. Kao i u svim sličnim slučajevima, MUP je proveo istragu do kraja, a isti je forenzički nalaz stigao i do njih. Ministar Mario Marić, kojega smo upitali za komentar, smatra kako je šteta napravljena te da oni koji pokušavaju orkestrirati nestabilnost neće odustati. – Žalosti me što imam dojam da službeni rezultati neće pokolebati kreatore narušavanja sigurnosnog stanja u našem gradu i županiji, a odgovorno tvrdim da izolirani incidenti ne stvaraju taj problem, nego da stvaraju osobe bez trunka osjećaja za odgovornost prema stanovništvu kojem bi morali služiti, a ne ga trovati i ugrožavati nepotrebnim, neargumentiranim i, u konačnici, opasnim stvaranjem i stalnim podgrijavanjem međunacionalnih tenzija, bez osnove i stvarnog pokrića – rekao je ministar Marić. A takvo je stanje uoči gotovo svakih izbora, a posebice je upadljivo kako se i ove godine kampanja dijela probošnjačkih stranaka nastoji graditi na osjećaju ugroženosti i stvaranju osjećaja nesigurnosti i straha, ponajprije od Hrvata. Sve u cilju očitog mobiliziranja vlastitih birača i ujedinjavanja političke scene te, što je također jako važno, pokušaja kanaliziranja kampanje obračuna između dvaju naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo