RASPRAVA IZASLANIKA/Dom naroda u ključnom trenutku bio u blokadi dva i pol mjeseca

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Jučer održana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH donijela je raspravu izaslanika o prijedlogu izmjene poslovnika, a tijekom koje se posebno naglasila činjenica da je ovo zakonodavno tijelo potrebno vratiti u okvire normalnog redovitog zasjedanja

Blokada je uslijedila u vremenu kada Bosna i Hercegovina, dobrim dijelom i zbog europskog puta, treba punu funkcionalnost obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, a poglavito zbog nužnosti protočnosti zakonskih i drugih rješenja i produktivnog odnosa s Vijećem ministara. No, jučer se o ovoj blokadi otvoreno progovorilo, i to kroz komentare koje su uputili predstavnici hrvatskih, ali i srpskih političkih stranaka.

Rasprava izaslanika

Naime, na sjednici se povela rasprava o prijedlogu izmjene poslovnika o radu tog Doma, zbog čega je bila sazvana hitna sjednica, a koju je formalno podnio predsjedatelj Doma naroda PS BiH Kemal Ademović (NiP) i koja se, među ostalim, odnosila na to da se prijedlog zakona bez mišljenja Ustavnopravnog povjerenstva ne može naći na dnevnom redu sjednice tog Doma. Pet izaslanika bilo je za ovaj prijedlog, devet protiv i jedan je bio suzdržan prilikom glasanja, čime je navedena inicijativa odbijena. Međutim, tijekom izlaganja nekoliko izaslanika skrenuta je pozornost na činjenicu da se Dom naroda već dva i pol mjeseca nalazio u blokadi o kojoj se nije govorilo.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović (HDZ BiH) rekao je da su o temi poslovnika razgovarali više puta u okviru kolegija te da ne vidi razloge za izmjene poslovnika. Ukazao je i na blokadu ovoga Doma.

– Ne možemo biti u blokadi ovog Doma dva i pol mjeseca i da o tome šutimo. Trebamo se vratiti redovitoj sjednici. Ne vidim da bi se bilo kakvim izmjenama našeg poslovnika, pa i ovim sada predloženim, bilo što deblokiralo – naveo je Čović.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Nikola Špirić upozorio je pak kako ovaj prijedlog predstavlja “smokvin list” kojim Klub Bošnjaka želi prikriti štetu koju je prouzročio blokadom Doma naroda. Špirić je, govoreći o samom poslovniku, podsjetio kako je on po hitnoj proceduri donesen 2016. godine te je poručio kako svatko treba procijeniti mogu li se njegove izmjene donositi po istoj proceduri. Pritom je naglasio i kako misli da u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini svi znaju da najveći problem nije u poslovniku o radu Doma naroda. Istodobno, predsjedatelj Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da je čista obmana javnosti zahtjev za izmjene i dopune poslovnika ovog Doma po hitnoj proceduri.

S druge strane, izaslanici iz reda bošnjačkog naroda ukazivali su na sam sadržaj izmjena poslovnika. Njima je, kako je objasnio Ademović, predviđeno da se prije izjašnjavanja o dnevnom redu prijedlog zakona, osim zakonodavno-pravnom sektoru, dostavi i Ustavnopravnom povjerenstvu Doma naroda. Izaslanik Šefik Džaferović istaknuo je pak kako su izmjene poslovnika način da se riješi situacija u koju su dovedeni predlaganjem “očigledno neustavnog Zakona o Ustavnom sudu BiH”.

– Naš odlazak s prethodne sjednice nije blokada, nego pokušaj da se spriječi udar na BiH. Postoje pravila, a prvo je poštivanje Ustava BiH – istaknuo je Džaferović. Podsjećamo, prethodna sjednica Doma naroda prekinuta je 18. ožujka nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev izaslanika Želimira Neškovića (SDS) da se prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Scenarij s posljednje sjednice

Svih pet izaslanika iz reda bošnjačkog naroda tada je odlučilo ne sudjelovati u nastavku sjednice Doma naroda PS BiH, na čijem se dnevnom redu našao Neškovićev predloženi zakon. Time je nestalo kvoruma za održavanje sjednice te je vrlo brzo i prekinuta. Hoće li ova jučer održana pak donijeti određenu relaksaciju odnosa, kao i mogućnost da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH radi u punom kapacitetu, vidjet će se vrlo brzo.

Autor:Dario Pušić
večernji.ba / Hrvatsko nebo