Evo tko su njemačke opcije ako Ursula von der Leyen posrne

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Eventualni neuspjeh trenutačne predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na izborima koji se održavaju za Europski parlament mogao bi na kraju biti blagodat za njemačke Zelene. To se navodi u današnjem tekstu europskog segmenta medija Politico.

Za neuspjeh von der Leyen postoji „velika mogućnost“, jer će Europski parlament biti znatno neprijateljskiji prema njemačkoj čelnici nakon izbora za EU od 6. do 9. lipnja. Profitirati bi mogli njemački Zeleni kroz moguće osiguranje utjecajnog povjereničkog mjesta koje će značajno podići profil te stranke u Bruxellesu.

To proizlazi iz koalicijskog sporazuma između triju stranaka koje vladaju Njemačkom — Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Slobodne demokratske stranke (FDP) — koji propisuje da Zeleni mogu predložiti kandidata za drugu čelnu funkciju ako predsjednik Komisije “ne dolazi iz Njemačke.”

Tko je u užem izboru?

U užem su izboru, prema anonimnim izvorima navedenog medija, dvoje političara koje malo tko u Europi pona: Franziska Brantner i Sven Giegold. Oboje su državni tajnici u njemačkom gospodarstvu ministarstva na čelu s čelnikom zelenih i vicekancelarom Robertom Habeckom.

Brantner je odgovorna za EU i trgovinsku politiku unutar njemačkog ministarstva gospodarstva, i čini se da je u najboljoj poziciji za potencijalno mjesto u Europskoj komisiji. Giegold se smatra Habeckovom desnom rukomi fokusiran je na politiku vezanu uz male i srednje tvrtke.

Mogući položaji u Komisiji na koje Zeleni ciljaju uključivali bi nadzor proračuna EU-a, energetske politike ili čak vanjskih poslova.

Berbock bi radije bila kancelarka

Aktualna njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock spominjala se kao moguća kandidatkinja za prestižnu dužnost šefa diplomacije EU-a, koju trenutačno obnaša Josep Borrell.

Ali teško je vjerovati da bi ona napustila svoju sadašnju poziciju, osobito jer bi se s nje eventualno mogla kandidirati za njemačku kancelarku na izborima iduće godine.

Slično tome, spomenuti Robert Habeck bi teoretski mogao ići na čelnu dužnost u EU, ali se također smatra da ima ambicije za njemačkog kancelara.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo