Biden otputovao u Francusku na obilježavanje 80. godišnjice Dana D

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden otputovao je u Francusku na obilježavanje 80. godišnjice Dana D, u posjetu koja je osmišljena da naglasi njegovu posvećenost američkim saveznicima u Europi i uporedi svoju viziju demokracije sa svojim političkim protivnikom Donaldom Trumpom.

Biden će provesti pet dana u Francuskoj i prisustvovati proslavi obilježavanja Dana D u Normandiji, gdje su se američki i saveznički vojnici iskrcali i na francusku obalu u napadu koji je pomogao da se porazi nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu, te održati govor o značajnim globalnim temama. Planirana je i službena državna posjeta predsjedniku Emanuelu Macronu.

Tijekom boravka u Normandiji, Biden će razgovorati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o ratnim naporima da se odvrate ruski osvajači, priopćio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima na letu predsjedničkog zrakoplova Air Force One za Pariz.

Bidenove izjave u Normandiji, kako u četvrtak na svečanoj ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice, tako i u petak na čuvenim liticama Pointe du Hoc, usredočit će se na opasnosti izolacionizma i potrebu da se suprotstavi diktaturama, kaže Sullivan.

Biden će povući vezu od Drugog svjetskog rata preko Hladnog rata i stvaranja NATO saveza do danas, “gdje se ponovo suočavamo s ratom u Europi, u kome se NATO okupio braniti slobodu i suverenitet.”

U onome što bi trebao biti emotivni trenutak, Biden će se sastati s veteranima koji su sudjelovali u invaziji na Dan D.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je da će Biden i Macron tijekom posjete američkog čelnika razgovarati o potencijalnom korištenju oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, prenosi Reuters.

 

 

hms.ba/Hrvatsko nebo