NATO planira četiri rute u Europi za slanje američkih i drugih postrojbi prema bojišnici u slučaju rata s Rusijom, otkrili su insajderi

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Kopneni koridori NATO-a u slučaju rata u Europi mogli bi poslužiti za prebacivanje američkih trupa na prve crte prema bojišnici na istoku Europe. Po informacijama koje su procurile, među zemljama kroz koje bi prolaziili koridori za prebacivanje američkih i drugih postrojbi, ako bi došlo do konvencionalnog rata NATO-a s Rusijom, bila bi i Hrvatska. To otkriva britanski dnevnik The Telegraph.

NATO bi, navodi se,  stvorio logističke koridore na kopnu kako bi mogao hitro slati američke trupe na frontu u srednjoistočnoj i sjeveroistočnoj Europi. List navodi da je to potrebno kako bi se moglo što hitrije reagirati ako Sjevernoatlantski pakt zarati s Rusijom.

Kako su napisali, jedan takav koridor i danas je u funkciji, pa da sada izbije rat, američki bi vojnici preko Nizozemske bili odvoženi u Njemačku, a zatim u Poljsku. No taj ugledni, desno orijentirani britanski list iz tajnih je, insajderskih, izvora doznao da će biti još četiri takva koridora.

Riječ je o planiranim novim logističkim koridorima NATO-a: jedan bi prolazio kroz Norvešku, Švedsku i Finsku, drugi kroz Italiju, potom kroz Sloveniju i Hrvatsku te završavao u Mađarskoj, treći bi prolazio kroz Grčku, Bugarsku, Rumunjsku, a četvrti bi prolazio kroz Tursku, zatim kroz Bugarsku i Rumunjsku.

Zapovjedništvo Sjevernoatlantskog saveza zaključilo je naime da je stvaranje više logističkih ruta prijeko potrebno zato što ruska dugodometna sposobnost vršenja napada može uzrokovati ozbiljnu štetu vojnoj infrastrukturi članica NATO-a.

Budući logistički koridori, navodi taj izvor, ne bi utjecali na vojni i civilni život u tim zemljama, ali bi olakšali kretanje postrojbi pod zapovjedništvom NATO-a i opskrbu tih postrojbi koje se budu kretale kroz te zemlje.

 

Hrvatsko nebo