MALO POVJERENJE/Bećirović doživio poraz u SDP-u nakon odluke Zastupničkog doma

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

Glasovanje u Parlamentu pokazalo da u trenutačnom vodstvu i među izabranim dužnosnicima Bećirović uživa malo povjerenje, što nije dobar signal uoči izbora u SDP-u

“U Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda unaprijed određeni od političkih stranaka. Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne sudjeluje u izboru sudaca Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH”. Napisao je to dan uoči glasovanja o ustavnom sucu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Denis Bećirović, koji je, očito nesvjesno, razotkrio kako apel nije uputio kao bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Onda je to mogao učiniti kao “zabrinuti građanin”, “bosanski patriot” ili pak visokopozicionirani član SDP-a BiH, piše Večernji list BiH.

Stranačka poruka

Javnosti nisu do kraja bili jasni motivi dramatične poruke. Osim tek onima koji prate zbivanja i nešto bolje poznaju odnose u samoj Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i Denis Bećirović nemaju komunikaciju. Njihove odnose najbolje se može opisati kao prisilnu kohabitaciju s obzirom na to da SDP na temelju njegove uloge ima udio na državnoj razini u Vijeću ministara Bosne i Hercegovini, a u većini tema Nikšić i SDP BiH imaju tek glavobolju jer je ovaj doktor povijesti iz Tuzle ideološki bliže koaliciji SDFA te zagovara vezu između SDA i SDP-a koja je ovu stranu u koaliciji “Platforme” umalo koštala potpune propasti. I od koje se još uvijek nije oporavila. Bećirović, naime, posve sukladno djeluje na platformi stalne proizvodnje straha od prodaje nacionalnih interesa sudjelujući u svojevrsnoj mitomaniji da se na svakom koraku to čini. Jedan od tih poteza po ovoj otrcanoj matrici bio je i imenovanje suca Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine iako je to vjerojatno bio najdomoljubniji potez od okončanja rata jer je u instituciju koju stalno osporavaju vlasti Republike Srpske imenovan jedan nedostajući sudac. Tako je ojačana jedna od najvažnijih daytonskih institucija Bosne i Hercegovine. No, tako ne gleda Bećirović kojemu je ovo očito bio povod za početak unutarstranačke kampanje. Unatoč njegovu dramatičnom obraćanju, ni jedan zastupnik SDP-a nije odgovorio njegovu pozivu. Ne može se to reći ni za zastupnika Damira Mašića koji je i prije Bećirovićeva poziva rekao kako neće glasovati za Vukoju. Dakle, nitko od preostalih petnaest zastupnika nije poslušao Bećirovićev poziv. Ali zato jest poziv premijera Federacije BiH i aktualnog šefa stranke Nermina Nikšića. Doznaje se kako je u tome dijelu u značajnoj mjeri potporu “trojki”, a tako i SDP-u pružilo nekoliko dužnosnika međunarodne zajednice. Zanimljivo je kako Bećirovića nije podržalo nekoliko Tuzlaka i žitelja Tuzlanske županije, gdje SDP ima najsnažniju organizaciju. Pa čak ni Kadrija Hodžić kojega je pak Bećirović nedavno predlagao za veleposlanika u Republici Turskoj.

Prigoda lokalni izbori

Ova odbijenica Bećiroviću je indikativna i pokazuje kako u trenutačnom stranačkom ogledu ima vrlo malo, gotovo nikakvog utjecaja. Naime, prije izbora Vukoje za suca Ustavnoga suda, ali i drugih važnih odluka oko kojih je agendu “neprijatelja” stvorio SDA, a onda slijepo slijedili njihovi trabanti, vjerovalo se kako je Klub SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH teško podijeljen između “Nikšićevih” i “Bećirovićevih”. Međutim, na kraju se potvrdilo kako zapravo Bećirović nema nikakva utjecaja među izabranim dužnosnicima, koji su posljednjim glasovanjem praktički birali i između očuvanja vladajuće većine i nastavka povlačenja poteza većine u Federaciji BiH koje bi mogli honorirati birači. Ili se pak opredijeliti za potpuni raskol ne samo unutar stranke nego i vlasti u Federaciji BiH, čija je stabilnost prevažna kako bi se bilo u stanju rukovoditi procesima na drugim razinama vlasti. I reformskim potezima prema članstvu u Europskoj uniji. Što se tiče samoga SDP-a BiH, nema nikakve dvojbe kako će Bećirović nastaviti pokušavati na identičnoj agendi “zatezanja” odnosa s Hrvatima i Srbima i fiktivnog jačanja države BiH, što je mantra za dio bošnjačke javnosti, dobiti veću potporu unutar stranke. A stranački izbori unutar SDP-a uslijedit će nakon lokalnih izbora. Poraz oko imenovanja Vukoje ne mora, međutim, značiti da je Bećirović posve izgubio izglede uzeti vodstvo ove stranke. Zanimljivo je, međutim, da njemu u trenutačnim konstelacijama odnosa zapravo odgovara da SDP BiH, ali i “trojka” zajedno budu gubitnici kako bi on eventualno isplivao kao opcija koja bi od Nikšića preuzela vođenje ove stranke.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo