Ustavni sud Bosne i Hercegovine: Republika Srpska nije nadležna za nekretnine koje služe za rad javnih vlasti

Vrijeme:50 sec

 

Ustavni sud BiH, u kojem nema predstavnika Republike Srpske, odlučio je da je neustavan nedavno doneseni Zakon Republike Srpske o nekretninama koje služe za rad javnih vlasti; one su, kako se navodi, u isključivoj nadležnosti BiH, izvijestila je sinoć beogradska Politika pozivajući se na Tanjugovu vijest.

Time je taj sud odlučio da Republika Srpska nema ustavne ovlasti regulirati tu pravnu materiju, javila je Radiotelevizija Republike Srpske.

Bosanskohercegovački mediji uglavnom su zanemarili ili prešutjeli tu vijest.

Sud je odluku donio, kako se navodi, na dvodnevnoj sjednici u Sarajevu, odlučujući o zahtjevu članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine i pet izaslanika Doma narodā za ocjenu ustavnosti Zakona o nekretninama koje služe za rad javnih tijela.

Ustavni sud BiH ujedno je na dvodnevnoj sjednici izabrao novog predsjednika i potpredsjednike, kojima mandat počinje teći 1. lipnja, te odlučio da se izmijeni Poslovnik tako da bude omogućeno produženje mandata dosadašnjeg sudca sve dokle novoizabrani sudac ne preuzme dužnost.

 

Politika/Hrvatsko nebo