Reakcije na odluku Središnjega izbornog povjerenstva BiH da se zabrani sudelovanje na lokalnim izborima SDS-u

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbilo je jutros prijavu Srpske demokratske stranke (SDS), kojoj je na čelu svojedobno stajao Radovan Karadžić, za sudjelovanje na lokalnim izborima u listopadu, javili su mediji. Uslijedile su reakcije od predstavnika SDS-a te od predsjednika RS-a Dodika i članice Predsjedništva BiH Cvijanović.

Predstavnici SDS-a aludirali su na upletenost Milorada Dodika u donošenje takve odluke, u korist svojoj stranci SNSD, koja bi mogla ostati bez glavnog konkurenta među Srbija, spominjući kako im nije dopušteno otvoriti valjani žiro račun.

Milorad Dodik napao je Središnje izborno povjerenstvo zbog jutrošnje odluke, našavši u toj odluci još jedan dokaz kako središnja vlast u Sarajevu djeluje kontraproduktivno za BiH, za demokraciju i za interese Republike Srpske i srpskog naroda u njoj. Iz SDS-a su najavili da će se žaliti te da će svakako sudjelovati na lokalnim izborima u listopadu. Rekao je kao očekuje da će vodstvo SDS-a hitno sazvati sastanak svih stranaka koje okupljaju Srbe, iskazavši spremnost na njemu sudjelovati.

Članica Predsjedništva BiH, izabrana u Republici Srpskoj, Željka Cvijanović izjavila je da je odluka SIP-a da SDS-u zabrani izlazak na izbore skandalozna, nečuvena i sramotna, te da se tom odlukom ruše temelji demokracije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijanović je agenciji Srni rekla kako je tragično da se domaće institucije tako restriktivno ponašaju prema pravnim i fizičkim osobama, a vidi se primjer SDS-a i prema političkim subjektima, bez ikakve sudske presude, već samo zato što je netko iz inozemstva ili neko drugi iz vlasti odlučio da mu nešto nije po volji.

“Ovo je još jedan dokaz da ovaj saziv SIP-a nije ništa više od poluge u rukama stranaca”, smatra Cvijanović. Istaknula je kako je apsolutno neprihvatljivo da se, kako je navela, “podanski” samo zanemaruje situacija u kojoj se SDS našao i da je CIK tako olako pristao da onemogući ravnopravno sudjelovanje svih političkih subjekata u izbornom procesu.

“Riječ je o brutalnom udaru na demokraciju, kao i pojava u kojoj pojedini stranac može nametati izmjene kaznenog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su Ustavom i zakonom ovlaštene za to”, rekla je Cvijanović.

 

Hrvatsko nebo