Mađarska Srbiji poslala 50 oklopnih transportera BTR-80A

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

U Srbiju je stigla velika željeznička kompozicija sa 50 oklopnih transportera BTR-80A, koja će pojačati postrojbe Vojske Republike Srbije, izvijestili su danas srbijanski mediji. Naveli su kako se očekuje da će do večeras u vojarnu u Pančevu biti prebačeno oko 20 vozila, a sutra dodatnih 30 vozila. Sljedeći mjesec očekuje se isporuka još 16 vozila tog tipa, tako da će njihov ukupan broj narasti na 66 jedinica (više od 2 kompletne bojne), pri čemu će se određeni broj koristiti za rezervne dijelove. Tim ojačanjem oklopno-izviđačka bojna u Nišu mogla bi prerasti u motoriziranu brigadu. Nije objavljeno temeljem čega je se ostvaruje to prebacivanje oružja sovjetskog porijekla iz Mađarske u Srbiju ni je li riječ o prodaji ili darovnici.

BTR-80 je sovjetski oklopni transporter konfiguracije 8×8 uveden u operativnu upotrebu g. 1986. Riječ je o oklopnom vozilu na kotačima 8×8 naoružanom sovjetsko/ruskim automatskim topom kalibra 30 mm 2A72 (KPB Tula), navodi se u informaciji dostavljenoj skupini za borbenu učinkovitost.

Planirano je da do kraja ove godine bude izvršen remont na 30 vozila, nakon čega će ta vozila ući u sastav Oklopno-izviđačke bojne sa sjedištem u Nišu i tako ojačati skupinu borbeno-izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2MS.

Nakon toga planira se integrirati suvremeni paket opreme, koji će borbene sposobnosti podignuti na još višu razinu, i to putem ugradnje sustava upravljanja paljbom (SUP), zapovjedno-informacijskog sustava te putem povećanja razine oklopne zaštite.

Sljedeći mjesec očekuje se isporuka još 16 vozila spomenutog tipa, tako da će njihov ukupan broj narasti na 66 jedinica (više od 2 kompletne bojne), a određeni broj koristit će se za rezervne dijelove.

Procjene govore da bi grupa od 50+16 BTR-80A (dio bi služio za održavanje) ušla u sastav oklopno-izviđačke bojne u Nišu. Ona bi ako se to i ostvari mogla računati na promjenu formacije – mogla bi prerasti u motoriziranu brigadu, jer se u njoj već nalazi oko 30 BRDM-2MS.

 

Hrvatsko nebo