FOTO/Braniteljice HV HVO Domovinskog rata okupile se u Zadru

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

U subotu, 1.6. Zadar je bio domaćin 6. susreta braniteljica Domovinskog rata. Nositelj projekta udruga je “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”. Organizatori su, vodeći se mišlju “Žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena”, željeli podići svijest o važnosti uloge žena u obrani domovine, budući da se, u Domovinskom ratu, u obranu RH uključilo 23.080 žena.

Skup je otvoren dostojanstvenim polaganjem ruža i svijeća na spomeniku poginulim braniteljima na Relji, nakon čega je započeo svečani mimohod, popraćen limenom glazbom i Zadarskim mažoretkinjama, tijekom kojeg su braniteljice ponosno nosile 34 metara dugu hrvatsku zastavu preko Zadarskog mosta, duž Široke ulice, do katedrale sv. Stošije gdje je snimljena i prigodna fotografija. Uslijedilo je svečano misno slavlje, a potom i Svečana akademija u prostorima HNK Zadar, gdje su bile izložene i fotografije braniteljica iz vremena Domovinskog rata.

Prilikom Svečane akademije, okupljenima su se obratili predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar” Ivana Haberle, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin te ministar branitelja Tomo Medved.

– Dobro došle u naš grad Zadar i Zadarsku županiju! Dobro došle u grad koji je ‘91. bio grad na prvoj crti, grad koji je bio napadan s kopna, mora i zraka, bez struje i vode mjesecima. Grad kojemu je granatirana bolnica, naročito odjeli pedijatrije i ginekologije, unatoč oznakama Crvenog križa. Dobro došle u grad otpora, slobode, i ljubavi. Bili smo grad s ožiljcima, a danas smo živući suvenir prošlih ratnih vremena. Sjećanje na te dane stvaranja i rađanja Hrvatske su u nama, iako je dosta vremena prošlo, ona su još svježa. Žene Hrvatice su u tom čudesnom vremenu dale sebe na raspolaganje i tako postale neizostavne karike u lancu obrane i stvaranja Lijepe naše. Najhrabrije su otišle na prvu crtu i bez ikakve razumske kalkulacije dale se u službu domovine, kazala je Haberle, a zadarski gradonačelnik prisjetio se ratnih vremena kada je imao priliku susresti se s hrvatskim braniteljicama.

– Ovo je i vaš grad koji se ponosi pobjedničkom hrvatskom vojskom i ne zaboravlja svoje branitelje i braniteljice. Posebno ističem vrijednost vašeg okupljanja kako bismo se još jednom prisjetili, a naši mladi upoznali s činjenicom kako su Hrvatsku branile i oslobodile hrvatske vojnikinje. Vi ste pisale budućnost naše Hrvatske na bojištima, a mnoge naše majke i kćeri, radeći u bolnicama, humanitarnim ustanovama i proizvodnim pogonima. Kao ratni liječnik, surađivao sam s medicinskim sestrama, susretao se s braniteljicama na prvoj crti i dobro se sjećam njihove srčanosti, čak i pretjerane hrabrosti. Pogled na moje suborce budi sjećanja na ta ponosna vremena i kao branitelj ponosan sam što sam bio rame uz rame s vama dok je našoj domovini bilo najvažnije, izjavio je gradonačelnik Dukić.

– Povijest ljudskog roda, nažalost je i povijest ratovanja, povijest patnje i povijest žrtve. Sve vi koje ste danas ovdje itekako to dobro znate. Bez previše razmišljanja, ostavile ste svoje obitelji, svoje kuće i krenule na bojište. Krenule ste boriti se za onu lijepu, dragu i slatku slobodu: za slobodu svoje djece, svojih roditelja, za slobodu svoga naroda. Vi ste ravnopravno stajale, rame uz rame, uz bok svojih muških suboraca, stražarile ste, pucale, smrzavale se, znojile se, strpljivo podnosile nedostatak sna, stalno u opasnosti od neprijatelja. Čuvale ste domovinu dostojanstveno i junački i na kraju uspjele pobijediti. Gledajući vas danas ovdje i znajući da iza svakog lica ima neka životna priča, priča o hrabrosti i žrtvi, pitam se tko bi se usudio nazvati vas onom starom sintagmom “slabiji spol”, rekao je župan Longin.

– Radujem se da sam danas ponovno s vama i da sam kao pokrovitelj ovog 6. susreta braniteljica Domovinskog rata zajedno s vama prošao ulicama grada Zadra. Lijepo je biti danas ovdje u Zadru, gradu koji je dao nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Vama, drage braniteljice koje ste od prvog trenutka osnivanja postrojbi, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljačkih postrojbi, postrojbi HOS-a, Zbora narodne garde, svih brigada, pukovnija i samostalnih bojni Hrvatske vojske, preko naše veličanstvene operacije Maslenica, do Oluje dale svoj doprinos, hvala i čestitam vam na tome. Pokazale ste kako se ljubi i kako se brani svoja domovina, zahvalu braniteljicama uputio je ministar Medved.

 GALERIJA

Foto: Mislav Klanac

večernji.ba / Hrvatsko nebo