VIDEO/NAKON SASLUŠANJA U SIPI:Optužbu za širenje mržnje Izetbegović nazvao uvođenjem “verbalnog delikta protiv Bošnjaka”

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović morao je danas doći u SIPA-u kako bi dao iskaz zbog istrage koju je protiv njega otvorilo Tužiteljstvo BiH tereteći ga za širenje mržnje, a nakon toga je novinarima kazao kako mu se čini da se ponovo uvodi verbalni delikt i pri tom cilja Bošnjake.

Izetbegović je pod istragom zbog jednog predizbornog istupa iz 2022., kada je govorio o mogućem ponovnom izbijanju sukoba u BiH i potrebi da se Bošnjaci za to pripreme, podsjeća Hina.

Zbog toga je morao dati iskaz u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, a pojasnio je kako su ga istražitelji ispitivali o nekim citatima za koje kaže da su istrgnuti iz konteksta.

“U mojoj izjavi (iz 2022.) nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezi s izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje”, kazao je Izetbegović novinarima.

Iskaze dali i Suljagić i Bajrović

Dan ranije iskaze u sjedištu SIPA-e morali su dati i Emir Suljagić, ravnatelj Memorijalnog centra Srebrenica, te Reuf Bajrović, bivši političar.

“Da vidite te izvatke i ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Što se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake”, kazao je Izetbegović.

Sporna izjava iz Hadžića 2022.

On očekuje kako će tužitelji odustati od toga da ga progone, a isto misli i njegova odvjetnica Senka Nožica, koja kaže kako nema nikakvih elemenata kaznenog djela niti osnova za bilo kakvu prijavu.

“Jedino što mogu očekivati je da će tužiteljstvo biti dovoljno stručno i obustaviti ovu istragu”, kazala je Nožica.

Izetbegović je na predizbornom skupu u Hadžićima 2022. uz ostalo govorio kako se ljudi u BiH imaju čime braniti dođe li ponovo do rata.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je tada Izetbegović.

Njegov su istup tada osudili iz oporbe, ali i iz veleposlanstva SAD-a, ističući kako su im neprihvatljive “prijetnje nasiljem”, kako su interpretirali njegovu izjavu.

hms.ba / Hrvatsko nebo