Bećirović protiv Schmidta i izbora hrvatskog suca u Ustavni sud BiH

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

DEBLOKADA DRŽAVNOG USTAVNOG SUDA OVISI O NAČINU GLASOVANJA ZASTUPNIKA SDP-A BIH

Upravo kada se vjerovalo kako su otklonjene sve zapreke za deblokadu Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, koje mjesecima osporavaju vlasti Republike Srpske, pojavio se bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je očito kao oporbena struja u SDP-u pozvao zastupnike da ne podrže Marina Vukoju za tu poziciju, piše Večernji list BiH.

Bez utemeljenja

Čak je i federalni Ustavni sud olakšao izbor suca iz Federacije BiH. Naime, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku po tri od četiri apelacije koje su podnesene pred jučerašnju sjednicu. Jedna odluka koja nije donesena bit će naknadno objavljena na sjednici sazvanoj za 8. lipnja. Odluka koja je odgođena odnosi se na ustavnost 8. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, gdje su izabrana radna tijela, među kojima je i Povjerenstvo za izbor i imenovanja. Naime, na tu su se proceduru, koju je proveo SDP BiH, Naša stranka i Naroda i pravda s hrvatskim strankama, žalili iz SDA i Demokratske fronte. Bećirović se u ovome slučaju priklonio bošnjačkim unitaristima iz SDA i DF-a. On je reagirao iako formalno nema nikakvu ulogu u tome procesu. – Načelno i dosljedno, već dulje vrijeme naglašavam da zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i načela neovisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudaca Ustavnog suda BiH. Za suca Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima. Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor suca Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH mora se omogućiti da biraju suca, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Povjerenstva za izbor i imenovanje – naveo je Bećirović. Iako je ustvrdio kako su prekršeni Ustav BiH i procedure, nije, međutim, ni jednim slovom naveo koje su odredbe Ustava prekršene, koje procedure izrijekom i zašto ne može biti predložen samo jedan kandidat za suca Ustavnoga suda BiH. Svi Bećirovićevi argumenti mogu se, međutim, svrstati u početak očitog pokušaja raskola unutar stranke SDP BiH i vlastite rehabilitacije nakon što je doživio poraz na posljednjim unutarstranačkim izborima. Ali i potvrda teze, o čemu se nagađa, kako postoje dva SDP-a BiH.

Bliži Izetbegoviću

Glasovanje u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH to će potvrditi. Jedan SDP je onaj Nermina Nikšića i okupljenih dužnosnika, koji pokušava napraviti iskorak i surađivati s vodećim hrvatskim strankama te unaprijediti odnose u Federaciji BiH, a drugi je Bećirovićev, čiji je modus operandi nastaviti voditi isključivu nacionalističku politiku koja je bliža SDA Bakira Izetbegovića i koja se zasniva na podizanju napetosti. A to pak podrazumijeva pokušaj pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu. U realizaciji takvih zamisli važnu ulogu igra upravo Ustavni sud Bosne i Hercegovine. – Iako Predsjedništvo BiH ne sudjeluje u izboru sudaca Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH – napisao je Bećirović. Zauzimanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH posve je suprotno očekivanju visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je temu blokade rada Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine problematizirao u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Naime, Schmidt je otvoreno pozvao Zastupnički dom FBiH da ne postupa kao vlasti RS-a i prestane s opstrukcijom rada državnog Ustavnog suda.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo