Milanović potpisao zakon, Sabor u petak ujutro glasa o povjerenju novoj vladi Hrvatske

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisao je večeras Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Hrvatskom saboru, potvrdio je Hini glasnogovornik Ureda predsjednika.

Mandatar za sastavljanje nove vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak će u Hrvatskom saboru predstaviti nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstava, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Predsjednik RH Zoran Milanović potpisao je večeras Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Saboru. Izmjenama toga zakona ustrojavaju se dva nova ministarstva – demografije i useljeništva te zaštite okoliša i tranzicije. Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada imati 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava.

Zakon će još večeras biti objavljen u službenom glasilu Narodnim novinama. To otvara put da se u petak u Saboru raspravlja o novoj vladi i njezinu programu te da se glasa o povjerenju novoj vladi.

Sjednica će početi u 9.30 iznošenjem stajališta zastupnika u slobodnim govorima nakon čega u 11 sati počinje rasprava o novoj vladi.

Plenković je prošli tjedan predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove vlade.

Hrvatski sabor danas je sa 79 glasova za izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva – Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je do sada bilo s resorom gospodarstva, tako da će Vlada sada imati 18 ministarstava.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su danas, mjesec dana nakon izbora, u Saboru, koalicijski sporazum koji definira suradnju tih dviju stranaka u budućoj vlasti.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko je poručio da će sve reći sutra.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava danas je objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo