Bećirović/HNS-ov model izmjena Izbornog zakona gura u nove podjele društva i države

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

“Za državu Bosnu i Hercegovinu potpuno su neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali ‘nova’ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i neravnopravnost. Pristanak na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imao bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše zemlje.”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović govorio je o, kako kaže, posljednjim protuustavnim najavama u izboru članova Predsjedništva BiH.

Bećirović kaže da se nudi “novi asimetrični model” izbora članova Predsjedništva koji BiH gura još dalje od europskih, demokratskih standarda i u nove podjele društva i države.

“Za državu Bosnu i Hercegovinu potpuno su neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali ‘nova’ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i neravnopravnost. Pristanak na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imao bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše zemlje. Reguliran izbor članova Predsjedništva BiH Prema Ustavu Bosne i Hercegovine ovo pitanje nije moguće riješiti zakonskim izmjenama koje bi dovele do daljnjih podjela i odstupanja od zajedničkih europskih vrijednosti”, kaže Bećirović.

Podsjetimo, Čović predlaže da se način izbora članova Predsjedništva BiH riješi samo izmjenama Izbornog zakona, a ne Ustava, te predlaže da se izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvata uvjetuje osvajanjem većine glasova. glasova među hrvatskim kandidatima iz tri strogo određena kantona.

Bećirović ističe da je obveza BiH provoditi presude Europskog suda za ljudska prava i Ustav BiH te otkloniti sve diskriminirajuće odredbe.

“Zato treba na cjelovit način urediti ustrojstvo Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnost. Prijedlog po kojem bi se dva člana Predsjedništva BiH birala s cijelog teritorija jedne ili druge države”, kazao je. entitetu, dok bi izbor trećeg ovisio o broju glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije, već i izravno negira presude Europskog suda za ljudska prava koje nas obvezuju na našem europskom putu.Štoviše, ovakav prijedlog je dijametralno suprotan temeljnim demokratskim načelima o nužnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača“, naglašava Bećirović.

Istovremeno, ističe da izborni sustav BiH mora osigurati jednaku vrijednost glasa svih građana BiH. građana.

“Izborni sustav Bosne i Hercegovine, usklađen s najvišim demokratskim standardima, mora osigurati jednaku vrijednost glasa svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na kojem dijelu državnog teritorija Bosne i Hercegovine žive. Simetrična normativ rješenja u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine omogućuju uspostavu jedinstvene političke sfere i jačaju integracijske procese neophodne našem društvu. U razdoblju kada težimo članstvu u EU trebamo ostaviti iza sebe diskriminatorske politike i, vođeni suvremenim demokratskim načelima i standardima, omogućiti svim članovima bosanskohercegovačke političke zajednice ravnopravnu zastupljenost i sudjelovanje u političkim procesima pod istim uvjetima i izbornom procesu.Taj sustav mora biti u stanju vjerno odražavati raznolikost bh. društva i osigurati mehanizme za učinkovita zaštita interesa svakog segmenta tog društva“, smatra Bećirović.

U priopćenju član Predsjedništva BiH kaže i da treba prihvatiti princip “jedan čovjek-jedan glas-jednaka vrijednost”.

U pristupu europskim integracijama potrebno je prihvatiti načelo općeg, jednakog, slobodnog, neposrednog i tajnog prava glasa, a to prije svega znači prihvaćanje načela ‘jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost’, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, vjerskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Reformu izbornog sustava u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu sveukupnih europskih i općenito demokratskih tekovina”, smatra Bećirović, javlja Klix.

Također navodi da su etnokratske političke elite u raskoraku između vlastite želje za održavanjem statusa quo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici.

“Takav nas pristup drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dviju političkih koncepcija: etnoteritorijalne, koja zagovara isključivi status i primat etničkih skupina, i građanske (Strasbourg-Bruxelles) koja daje primat na članak 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine“, kaže Bećirović i zaključuje:

“Svjesni da ovakvi ‘probni baloni asimetričnih modela’ neće proći u institucijama države Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu tko su zagovornici iza ovakvog prijedloga izvučenog iz “naftalina propalih prijedloga” od prije desetak godina. , danas smo još odlučniji da zaustavimo nove prijedloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih etničkih podjela“, kaže Bećirović.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo