Nadbiskup Kutleša predvodit će misu u Maclju, fra Marko Mrše u Bleiburgu

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

U sljedeći petak odnosno subotu služit će se spomen-misa za hrvatske žrtve iz razdoblja završetka II. svjetskog rata i poraća i u Maclju kod Krapine, kao mjestu masovnog zločina što su ga ondje počinile partizansko-komunističke oružane snage nad hrvatskim ljudima, i u mjestu Bleiburg [Blajburg – Pliberk], u blizini kojega je na Pliberškom polju počinjen prvi u dugom lancu još mnogo masovnijih zločina u okviru „Križnoga puta“ zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, najviše u republikama Sloveniji i Hrvatskoj, ali i sve do Makedonije.

U sljedeću subotu, 13. svibnja 2023. mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, predvodit će euharistijsko slavlje u Crkvi Muke Isusove u Maclju, prigodom komemoracije Bleiburške tragedije i križnih putova hrvatskoga naroda, s početkom u 12.15 sati.

Tu najavu objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, koji napominje da je „svoj dolazak potrebno najaviti do ponedjeljka, 8. svibnja putem elektroničke pošte na e-adresu: tajnistvo1@zg-nadbiskupija.hr“.

U obavijesti se dodaje da će se prijenos misnog slavlja moći pratiti i u programu Hrvatske radiotelevizije.

Dan prije toga, u petak, 12. svibnja bit će slavljena misa za sve žrtve Bleiburga i križnih putova na završetku II. svjetskog rata u mjestu Bleiburg u austrijskoj pokrajini Koruškoj. Iza te najave, kako je izvijestila IKA, stoji Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, koje je u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu i Župom Bleiburg organiziralo da se u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, Kirchplatz 2, u Bleiburgu u petak 12. svibnja 2023. s početkom u 18 sati slavi slavljena misa za sve hrvatske žrtve iz tog razdoblja. Misu će predvoditi fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, čije je sjedište u Splitu. Na misi će pjevati zbor Župe Gospe od zdravlja iz Splita, a asistirat će franjevački bogoslovi iz Splita. Prije mise, s početkom u 17.15 sati, molit će se krunica.

U toj obavijesti pozvani su „vjernici hrvatskih katoličkih misija iz Austrije i susjednih zemalja da se uključe u to molitveno spomen-slavlje za sve poratne žrtve hrvatskog naroda, a veće skupine hodočasnika moli se da svoje sudjelovanje prijave putem elektroničke pošte (hip@hbk.hr) do 10. svibnja 2023. Svećenici su pozvani ponijeti albu i štolu bijele boje.

Misu iz Bleiburga izravno će prenositi Laudato televizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

 

Zagrebačka nadbiskupija/IKA/Hrvatsko nebo