Ruski napad na Bahmut uglavnom je zaustavljen, Ukrajina prelazi u protunapad

Vrijeme:56 sec

 

Ruski napad na Bahmut je uglavnom zaustavljen, kaže Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom novom obavještajnom izvješću.

“To je vjerojatno prvenstveno rezultat ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga. Ukrajina je također pretrpjela velike gubitke tijekom obrane”, navode Britanci.

Ministarstvo je priopćilo da je situacija u Rusiji vjerojatno pogoršana “napetostima između ruskog ministarstva obrane i Wagner grupe, koji oboje daju vojnike za borbe u Bahmutu.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva je reklo da je Rusija vjerojatno prebacila svoj operativni fokus prema Avdiivki, južno od Bakhmuta, i na sektor Kremina-Svatove na sjeveru – “područja u kojima Rusija vjerojatno samo teži stabilizaciji svoje crte”.

Akteri u ruskom informacijskom prostoru spremaju se za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu, objavio je Institut za proučavanje rata u najnovijem izvještaju o ratu u Ukrajini.

Prema ISW-u, “čini se da ruski informacijski prostor reagira na usporavanje ruskih operacija i potencijal da Ukrajina ponovno preuzme inicijativu prati sa znatnom zabrinutošću.”

Ukrajinska vojska napala je 17 područja u kojima su se nalazile ruske trupe, oborila šest bespilotnih letjelica i helikopter Mi-24 te uništila topničku jedinicu, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo