Nafta opet poskupila, evo koliko

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje i prerade u SAD-u nakon pustošenja uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73.43 dolara. Na američkom je tržištu ojačala 14 centi, na 70.13 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na spori oporavak proizvodnje i prerade u regiji Meksičkog zaljeva nakon pustošenja uragana Ida.

Proizvodnja je smanjena za oko 1.7 milijuna barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva, saznaje se od neimenovanih izvora.

“Cijene podupiru produljeni prekid proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva i prerade u rafinerijama u Louisiani, koji će nužno dodatno srezati ionako smanjene zalihe nafte u SAD-u, i podaci koji pokazuju kontinuirano snažan oporavak domaće potražnje za gorivom”, rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Potporu cijenama pružili su i vodeći proizvođači koji su u srijedu potvrdili da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Washington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem opskrbe i najavio da će nastojati utjecati na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike da u većoj mjeri podupru gospodarski oporavak.

“Tržište nafte bit će i u ostatku godine u značajnom deficitu pa se čini da će cijene nafte nastaviti rasti, kada uzmemo u obzir da OPEC+ signalizira disciplinirano ublažavanje rezova u proizvodnji i kontinuirani pad zaliha u SAD-u”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 71.64 dolara, što znači da je porasla 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Hina/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo