Eksplodirala spalionica u Njemačkoj, najmanje jedna osoba poginula, više nestalih

Vrijeme:1 min, 13 sec

U eksploziji spremišta goriva spalionice otpada u zapadnonjemačkom gradu Leverkusenu u utorak broj ozlijeđenih se popeo na 16. Jedna osoba je preminula, a četiri osobe se još uvijek vode kao nestale.

– Duboko smo potreseni tragičnom smrću jednog kolege, rekao je šef Chemparka Lars Friedrich u nizu tweetova, dodajući da su nestale još četiri osobe.

Hitne službe su spasile 16 djelatnika, od kojih su najmanje četiri osobe teško ozlijeđene, izjavio je glasnogovornik tvrtke Currenta koja upravlja tzv. kemijskim parkom koji je smješten u industrijskoj zoni u južnom dijelu Leverkusena koji graniči s gradom Kölnom.

 

 

Eksplozija se dogodila u 9,40 sati po lokalnom vremenu, do nje je došlo nakon što se u blizini spalionice otpada zapalio spremnik s gorivom i vatra se proširila.

Policija je priopćila kako je nakon podneva još uvijek gorjelo jedno spremište razrjeđivača u spalionici koja se nalazi u industrijskoj zoni na jugu grada Leverkusena.

Sirene i hitna upozorenja na mobilnoj aplikaciji njemačke agencije za civilnu zaštitu upozorili su građane na “ekstremnu opasnost”.

Policija je zatražila od obližnjih stanovnika da ostanu u zatvorenom i zatvore vrata i prozore.

Iz Currente su rekli da bi građani trebali isključiti klimatizacijske sustave, te su mjerili kvalitetu zraka oko mjesta nesreće zbog mogućeg otrovnog plina.

Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije.

Zatvoreno je i nekoliko važnih prometnica u tom gusto naseljenom dijelu Njemačke.

Policija je rekla da bi vozači trebali zaobilaznim putem izbjeći to područje.

 

Bild.ba/ https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo