Novi biskup već pod pritiskom ‘Hercegovačkog slučaja’

Vrijeme:8 min, 29 sec

Apostolska Nuncijatura u BiH, u subotu 11. srpnja 2020., na blagdan sv. Benedikta, objavila je da je Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnoga vodstva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, msgr. Ratka Perića, koje je svojevremeno podnio zbog navršene dobne granice, te imenovao msgr. Petra Palića, dosadašnjega hvarskog biskupa iz Republike Hrvatske, novim mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem.

Također, papa Franjo isti je dan imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Tomislavgrađanina msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjega porečkoga i pulskoga biskupa.

Novi mostarski biskup imenovanje je dočekao u svojoj dosadašnjoj hvarskoj biskupiji, a mostarski biskup u odlasku, Ratko Perić uputio mu je posebne riječi dobrodošlice kazavši kako ga čeka poseban “ispitni predmet” – Hercegovački slučaj.

O fenomenu ukazanja Gospe u Međugorju, o kojem su poznati njegovi stavovi, biskup Perić nije spomenuo niti riječ. To je i razumljivo jer Međugorje u njegovoj ingerenciji nije od svibnja 2018. godine kada je papa Franjo imenovao nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje i naglaskom na pastoralno djelovanje bez ulaska u utvrđivanja autentičnosti ukazanja.

“Ispitni predmet” na novog biskupa

“Pozdravlja Te Hercegovina, osobito katolička zajednica iz Čajniča, župe nevesinjske, koja u mjesnoj crkvici slavi svetkovinu sv. Benedikta, zaštitnika Čajniča, 165 km od Mostara! Danas na sveto Benediktovo raduje se i onih nekoliko biskupa benediktinaca/cistercita Trebinjsko-mrkanske dijeceze iz „benediktinskih stoljeća“, od Salvija do Krizostoma i preporučuje Bogu Tvoj nadolazni hijerarhijski nastup u Hercegovini!

U svojoj životnoj vožnji naučio si biti budan na putu punu nepredvidljivih zavijutaka, od Alvalije i Janjeva do Skoplja i Subotice, od Zagreba i Dubrovnika do Graza i Rima, i, evo, od Hvara do Mostara. A pokazao si da nisi samo fiksni nego i mobilni služitelj Crkve!”, poručio je, između ostaloga, biskup Perić svom nasljedniku.

On je u svojoj pozdravnoj riječi kazao da “ne treba ni spominjati da Mostar nije tražio Tebe, jer to nije njegovo pravo, niti si se Ti kandidirao za Mostar, jer to nije Tvoje pravo”, nego da je to odluka i riječ pape Franje na koju se novi biskup odazvao čije ime Hercegovini nije nepoznanica.

Ali, u svom pozdravnom govoru, biskup Perić je posebno istaknuo težinu neriješenog ‘Hercegovačkog slučaja’ koja čeka novog biskupa.

“Ispitni predmet. Kao što je na Medicinskom fakultetu u prvoj godini Anatomija, fundamentum medicinae, najopsežniji i najzahtjevniji ispitni predmet koji studente zaustavlja ili propušta u više godine studija, slično je i u ovoj Mostarsko-duvanjskoj biskupiji neizostavan predmet Hercegovački slučaj na kojem već 140 godina petorica dijecezanskih biskupa, od 1881. do sada, muku muče i polažu ga kao da je klasifikacijski, tj. rade na ravnomjernoj raspodjeli župa, odnosno vjernika pod upravom dijecezanskoga svećenstva i redovničko/franjevačkoga klera, uz decizije i dekrete Apostolske Stolice. I Tebe taj slučaj dočekuje i na njemu ćeš vježbati svoje bogooblične i stožerne krjeposti. Dolaziš na njivu Gospodnju gdje nisi niti sijao niti vijao, a imat ćeš prigode i sijati i saditi i brati i kupiti”, poručio je biskup Perić, novoimenovanom biskupu poželjevši blagoslov i milost.

“Pokušavao sam dokučiti zašto baš mene i zašto baš tamo?”

Nakon što objavljena vijest o njegovom imenovanju mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije, mons. Palić tim povodom u Ordinarijatu u Hvaru održao je poseban govor.

“Zahvaljujem papi Franji i poglavarima Svete Stolice na povjerenju koje su mi iskazali povjeravajući mi službu Mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije. Naš Bog je Bog iznenađenja, a papa Franjo, pa i ovim imenovanjima danas, redovito demantira novinske napise, osobito „dobrih poznavatelja“ unutarcrkvenog života”, rekao je novoimenovani mostarski biskup.

Prema njegovim riječima, dade se zaključiti da je i sam bio iznenađen ovakvom odlukom.

“Dok sam poput Blažene Djevice Marije, zbunjen i smeten nakon vijesti koju mi je priopćio apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua da mi je papa Franjo odlučio povjeriti novu službu, prebirao u svom srcu što bi to trebalo značiti, pokušavao sam dokučiti zašto baš mene i zašto baš tamo?!…Kad sam prije malo više od dvije godine imenovan hvarskim biskupom, pokušavao sam u svome životu naći poveznice i naslutiti Božje planove. Pronašao sam ih u hvarskom biskupu Fulgenciju Carevu, nekada skopskom nadbiskupu i fra Antunu Maroeviću, koji je svoj život ostavio navješćujući Evanđelje i boreći se za potlačene na Kosovu.

Ukoliko je, po Božjem promislu, bilo potrebno da radi njih dvojice, po godinu dana za svakoga od njih provedem u Hvarskoj biskupiji, onda sam očito ovdje izvršio svoje poslanje. Papa me sada šalje i povjerava mi pastirsku službu u BiH”, kazao je u svom govoru novoimenovani hercegovački biskup.

On je posebno pozdravio biskupa Ratka Perića na svemu što je učinio u 28 godina svoje biskupske službe i za očuvanje identiteta i zaštitu prava hrvatskoga naroda u BiH, ustvrdivši da to “nije bilo lako” te zahvalivši mu i na “ustrajnosti, jasnoći u stavovima i hrabrom svjedočenju vjernosti Bogu, Papi i Crkvi”.

Svećenicima, redovnicima i redovnicama kao i vjernicima Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, novoimenovani biskup Petar Palić je poručio:”Kao vaš budući pastir sve ću svoje snage i sposobnosti staviti na raspolaganje Crkvi Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj kako bi se Božja Riječ širila, izgrađivalo Kristovo kraljevstvo i učvršćivao se „put istinskog jedinstva“ (papa Franjo). Zahvaljujem na suradnji civilnim vlastima na državnoj, kao i onima na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj. Nadam se da će naša suradnja biti još intenzivnija, osobito u očuvanju identiteta i zaštiti prava Hrvatskoga naroda u BiH”.

Zbog ‘Hercegovačkog slučaja’ kažnjeno 28 svećenika-franjevaca

Hercegovački slučaj je kolokvijalni naziv za unutarcrkveni sukob između franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije i biskupijskog svećenstva Mostarsko-duvanjske biskupije.

1968. godine, biskup Petar Čule je od Hercegovačke franjevačke provincije zatražio šest župa: Blagaj-Buna, Čapljina, Grgljevići, Jablanica, Nevesinje i Ploče-Tepčići. Te župe je papa Lav XIII. 1899. godine htio predati biskupijskom svećenstvu, ali takvoga tad nije bilo u Hercegovini i u to doba su biskupi bili franjevci. 1923. godine je vraćeno na staro stanje dok Sveta Stolica ne odluči drugčije.

1965. godine je donesena odluka o predaji župa biskupijskom svećenstvu. Župa Grgljevići je jedina mirno predana 1968. godine, dok su za predaju ostalih župa bili započeti pregovori. Sveta Stolica je 1975. godine od Hercegovačke franjevačke provincije tražila predaju župe biskupu u roku od godinu dana. Uprava provincije je smijenjena 1976. godine (od tad do 2001. je provincijom upravljao poglavar franjevačkog reda, a onda je obnovljena).

U srpnju 1996. godine, franjevci su zazidali ulazna vrata čapljinske župne crkve sv. Franje Asiškog kako bi spriječili dolazak biskupskog župnika. Nakon toga su pred crkvom dočekali Bonifacija Barbarića, Milu Vlašića i Božu Radoša što su uzurpirali župu kojom i danas upravljaju. Oni su 1998. i 1999. otpušteni iz Reda Manje braće. 1999. godine su uzurpirane župe u Grudama, Tepčićima-Pločama, Crnču i Mostaru. U idućih nekoliko godina, 6 osoba je otpušteno iz franjevačkog reda zbog uzurpacije navedenih župa. Župe Blagaj-Buna, Jablanica i Nevesinje su franjevci mirno predali 1999. godine.

Uzurpacija župa u Čapljini, Grudama, Mostaru, Crnču i Pločama-Tepčićima se rješava na sudu. U tim župama, biskup ne želi dijeliti sakrament svete krizme (potvrde). Unatoč kazni, otpušteni franjevci i dalje protupravno djeluju u navedenim župama.

Ukupno je 28 svećenika kažnjeno je u ‘Hercegovačkom slučaju’- po proglasu biskupijskog ordinarija, iz Reda Manje braće je otpušteno, ne pripadaju nijednoj biskupiji ili redovničkoj zajednici u Katoličkoj Crkvi i oduzete su im svećeničke ovlasti te nijedan nema ovlasti dijeliti sakramente.

Papa Franjo poslao rješenje?

Također, 18 franjevaca nema dopuštenje ispovijedati propovijedati i vršiti bilo kakve pastoralne svećeničke zadaće u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji zbog odbijanja potpisivanja Izjave o poslušnosti, dogovorenu između Generalne uprave Reda i Biskupskog ordinariata u Mostaru, te potvrđenu od Svete Stolice. Zbog ‘Hercegovačkog slučaja’ nadaleko poznati hercegovački svećenik fra Jozo Zovko je razriješen svih svećeničkih službi u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

Kako će ovaj težak “ispitni predmet” koji je cijelog biskupskog života pratio (kao i fenomen Međugorja) sada već bivšeg mostarskog biskupa Rataka Perića, položiti novoimenovani mostarski biskup Petar Palić, i hoće li ga uopće riješiti? Bivši biskup, na žalost, nije ga uspio riješiti, zbog ‘Hercegovačkog slučaja’ bio je čak i pod nasiljem dijela vjerničkog puka, a novi biskup, koji nije s ovih prosora, dobiva biskupiju prožetu dubokim, skoro stoljeće i pol, neriješenim problemima.

Stoga i mnogi, kao i sam novoimenovani biskup, zasigurno “prebiraju u svom srcu što bi to trebalo značiti” i zašto baš biskup Petar Palić i zašto baš Mostar. Ali, izgleda da papa Franjo zna odgovore na ta pitanja.

Tko je novi mostarski biskup

Msgr. Petar Palić rođen je u Prištini, Skopsko-prizrenska biskupija, 3. srpnja 1972., u hrvatskoj katoličkoj obitelji od oca Antona i majke Zore r. Gucić. Obitelj je tada živjela u Ajvaliji kod Prištine, a  u Janjevo seli 1978. Osim prvorođenca Petra u obitelji su još četvorica mlađe braće: Nikola, Zdravko, Branko i Leopold.

Osmogodišnju osnovnu školu pohađao je u Janjevu: 1978.-1986, Sjemenišnu gimnaziju u Skoplju, 1986.-88., i u Subotici, 1988.-1990., gdje i maturirao. Otac je Anton preminuo mu je 26. prosinca 1994., a majka se preselila u Zagreb, u Dubravu, k dvojici sinova, 1995. Petar Palić Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu: 1990.-1995., zaređen za prezbitera Dubrovačke biskupije u zagrebačkoj Granešini: 1. lipnja 1996. Njegovo svećeničko geslo je: „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom…“.

Službovao je kao srednjoškolski kateheta; od 1996. bio je predstojnik Katehetskog ureda; od 1998. osobni tajnik tadašnjega biskupa Želimira Puljića i od 1999. ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera u Dubrovačkoj biskupiji – do 2005. godine.

Biskup Želimir šalje ga na studij moralne teologije u Graz: 2005.-2009. Postiže doktorat s naslovom: Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995. do 2005. U vrijeme studija, od 2005. do 2008., biskup Egon Kapellari povjerava mu austrijsku župu Dobl u biskupiji Graz-Seckau.

Dubrovački mu biskup omogućuje tečaj talijanskoga jezika s boravkom u Zavodu sv. Jeronima u Rimu: 2009., a biskupski vikar za pastoral u Dubrovačkoj biskupiji bio je od 2009.-2011. godine. Generalni vikar iste biskupije za biskupa Mate Uzinića: 2011.-2017. godine, a generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu: od 2017.

Hvarsko-bračko-viškim biskupom imenovan je 9. ožujka, zaređen 30. travnja 2018. godine i sada je njegovo biskupsko geslo: „Na tvoju Riječ“.

 

hip.ba/ https://hip.ba/Hrvatsko nebo