Hercegovina sutra dobiva novog biskupa?!

Vrijeme:1 min, 29 sec

Nakon što je u veljači 2019. godine mjesni biskup Ratko Perić dosegao dobnu granicu od 75 godina i ispunio uvjete za umirovljenje te se dao na raspolaganje papi Franji, u Hercegovini su se pojavile brojna nagađanja o imenu novog biskupa

Kako Republika doznaje od izvora bliskih Splitsko-dalmatinskoj nadbiskupiji sutra (subota, 11. srpnja), u Mostaru bi mogao biti imenovan novi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski.

Nakon što je u veljači 2019. godine mjesni biskup Ratko Perić dosegao dobnu granicu od 75 godina i ispunio uvjete za umirovljenje te se dao na raspolaganje papi Franji, u Hercegovini su se pojavile brojna nagađanja o imenu novog biskupa. Ona postoje i danas, no do zadnjeg trenutka ta informacija čuva se od javnosti, ali je izvjesno da novi mostarski biskup nije iz BiH.

Naime, apostolski nuncij i predstavnik Svete Stolice u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, sutra bi u Mostaru, točno u 12 sati, u nazočnosti najbližih suradnika, trebao prenijeti odluku pape Franje i obznaniti ime novog mjesnog biskupa te novom biskupu uručiti Bulu imenovanja, pečaćenu i potpisanu pečatom Pape Franje, a što će biti popraćeno zvonom zvona mostarske katedrale.

No, kako Republika doznaje, u Katoličkoj crkvi Hrvata dogoditi će se i druge brojne promjene poput imenovanja novih biskupa u Dubrovniku, Hvaru i Kotoru kao i imenovanje nadbiskupa koadjutora u Splitu. Nova imena značiti će i smjer djelovanja Katoličke crkve u Hrvata.

Što se konkretno tiče Hercegovine, odnosno, mostarskog biskupa Ratka Perića, njegov cijeli mandat bio je prožet sa dva teška prijepora – Hercegovačkim slučajem i fenomenom međugorskih ukazanja o kojima je biskup Perić nebrojeno puta tvrdio i dokazivao da je riječ o manipulacijama.

Ime novog mostarskog biskupa zasigurno će pokazivati i smjerove njegovog djelovanja i po ova dva nerješena pitanja.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo