Očitovanje na članak “Srbija uz Hitlera” – Erih Lesjak: Ako nemaš valjane i provjerljive argumente odnosno znanstvene činjenice – samo štetiš samom sebi!

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Cijenjeni gospodin Daran Bašić, osnivač i glavni urednik portala Hrvatskonebo.org

Sretan Uskrs Vama i Vašoj obitelji!

Vaš članak “Srbija uz Hitlera” iznimno je važan i trajno vrijedan.

D.Bašić: Srbija uz Hitlera

Na originalnim povijesnim literaturnim izvorima i valjanim faktima odnosno činjenicama utemeljen je pregledni članak urednika Portala Hrvatsko nebo gospodina Darana Bašića.

Stoga to nije samo publicističko nego i stručno historiografsko djelo, društveno i politički vrlo važno, aktualno i trajno vrijedno.

Posebno je stručno i društveno vrijedno što je autor gospodin Daran Bašić uz svoj pregledni članak u PDF formatu objavio knjigu autorice pk. prof. dr. sc. Olivere Milosavljević: Potisnuta istina. Kolaboracija u Srbiji 1941-1944., čime je tu iznimno relevantnu povijesnu znanstvenu studiju učinio dostupnom javnosti u Herceg-Bosni, Hrvatskoj i širom svijeta; a time je i trajno zadužio ne samo povijesnu struku i znanost nego i cijelu kulturu!

Na stranici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ima možda još nekoliko knjiga koje bi vjerojatno bilo koristno prenijeti u PDF formatu da budu dostupne najširoj javnosti?

Posebno sam oduševljen Vašim člankom u surječju (kontekstu) nedavnog nastupa inače općenito odličnog povjesničara dr. sc. Maria Jareba u emisiji “Bujica”, ali koji je očito za tu emisiju bio nespreman jer nije iznio činjenice o srpskom teroru i ubojstvima od 7. do 10. travnja 1941.g. poglavito u bjelovarskom kraju i posebno u Gudovcu, a i šire.

O zločinima u Gudovcu njegov kolega mislim da je to dr. Zdravko Dizdar (ili možda netko drugi?) objavio je veliki članak u Časopisu za suvremenu povijest, a dr. Jareb o tome ni riječi!

Pri tomu ja ne mislim da je on trebao mistificirati NDH i braniti ono što je neobranjivo, nego iznijeti istinu. Naime, ja nisam pristaša i uvjeren sam da je to nekoristno da se “frizira” povijest, jer su pobjednici poodavno napisali SVOJU povijest II.SR i ako nemaš valjane i provjerljive argumente odnosno znanstvene činjenice – samo štetiš samom sebi!

S poštovanjem, najboljim željama i srdačnim pozdravima,

Erih Lesjak