Zagovornici tzv.europske vojske problematiziraju strateško partnerstvo Hrvatske, SAD-a i Izraela

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

 

Sve je očitije kako na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni postoje središta moći koje, kroz problematiziranje nabave izraelskih F 16 Barak, pokušavaju srušiti strateško partnerstvo Hrvatske, SAD-a i Izraela i Hrvatsku preusmjeriti prema projektu tzv. europske vojske. Zbog toga su u State Departmentu iznenađeni pisanjem djela hrvatskih medija i izjavama određenih političara.

 

Danas su tako mediji otvorili i pitanje navodne odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića.

Upitan uživa li potporu premijera i vidi li negdje svoju odgovornost, Krstičević je odgovorio kako ne vidi u čemu je njegova navodna odgovornost.

-Ne vidim zbog čega sam odgovoran. Što jačam Hrvatsku vojsku? Što je moderniziram? Što smo vratili vojsku u Varaždin? Razgovaram s premijerom stalno – istaknuo je Krstičević nakon današnjeg zasjedanja saborskog Odbora za obranu.

Ponovio je da je proces nabave borbenih zrakoplova vođen vrlo sustavno, temeljito i u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa.

-Sada imamo izazove, ali vjerujem da će Izrael i SAD riješiti ta otvorena pitanja između njih – rekao je ministar obrane.

Zanimljivo, o navodnoj odgovornosti ministra obrane i mogućnosti njegovog odstupanja, novinari su danas pitali i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

– Ne vidim zašto bi ministar Krstičević trebao odstupiti. Pregovori SAD-a i Izraela su u tijeku i mi tu ne možemo sudjelovati. Ne vidim odgovornost ministra. Mislim da je bolje da se postupak provede temeljito i do kraja. Ova vlada imala je hrabrosti otvoriti javni natječaj i neka se sve sprovede do kraja.

Hrvatska nema vremena za gubljenje obzirom na stanje zrakoplovstva. Napravljeni remont Migova bio je loš pa ih evo na Plesu na zemlji. Moramo brzo djelovati jer ovi MIG-ovi koje imamo ne lete.

Izraelski premijer Netanyahu je sa mnom jučer razgovarao telefonski i pozvao se na susret sa koji smo imali u Bruxellesu, a u kojem je sudjelovao i predsjednik Trump.

Kada sam razgovarala s američkim ministrom obrane Mathisom kazao mi je kako oni podržavaju projekt kupnje, a li u detalje nismo ulazili. Hrvatska mora dobiti što joj je obećano – kazala je predsjednica.

Zanimljivo, u State Departmentu su iznenađeni pisanjem djela hrvatskih medija i izjavama određenih političara.

-Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. I dalje stojimo iza tog dogovora. Nikad ga nismo ni blokirali, unatoč raznim informacijama po medijima koje su i nas začudile. Izuzetno cijenimo Hrvatsku i podržavamo napore za modernizaciju, što uključuje i izraelske zrakoplove F 16 – rekao je dužnosnik State Departmenta za Večernji list i dodao kako niti jedna američka odluka nije usmjerena protiv Hrvatske.

Relativno tiho su prošla i izjava premijera Plenkovića o mogućnosti ponavljanja natječaja.

-Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja, govori premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno – istaknuo je ovih dana premijer Plenković.

Inače, analitičari su skloni vjerovanju kako iza projekta pokušaja rušenja izraelsko-hrvatskog partnerstva stoje lobističke aktivnosti onih krugova koji su skloni vjerovanju u opravdanost postojanja tzv. europske vojske.

– Lobistički krugovi bliski Carlu Bildtu ni danas nisu odustali od forsiranja švedskih zrakoplova. Oni koji ne razumiju o čemu je riječ neka se prisjete da su upravo Carl Bildt i ove grupacije koje danas zagovaraju nabavu švedskih zrakoplova za potrebe HV-a, 1995. zagovarali sankcije Hrvatskoj zbog vojno-redarstvene operacije Oluja – doznajemo od dobro informiranih osoba bliskih vladajućim krugovima.

 

R.H./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo