PEPIĆ U ARGUMENTIMA: Hrvatska bi trebala uvjetovati davanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU provedbom presude “Ljubić”

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Ukoliko se ne bi implementirala presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić Hrvatska bi trebala razmisliti da provedbu te presude postavi kao uvijet da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji,izjavio je mr. Ivan Pepić, voditelj Stručnog tima Instituta za društveno- politička istraživanja iz Mostara, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći za sinoćnje izdanje političkog magazina Argumenti, o tome kako Hrvatska može pomoći Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini” Pepić je kazao kako Hrvatska ne treba bježati od tog “alata”, kao što neki političari misle da se stvari mogu rješavati samo razgovorom i pričom o europskom napretku BiH.

– Europska unija na BiH gleda kao na nestabilnu zemlju i kao takva ona ne može ući u EU. I Hrvatska tu treba biti dobar partner koji će ukazati na određene greške Europskoj komisiji i samoj partnerici- Bosni i Hercegovini.

Na upit hoće li se kriza dalje produbljivati, zbog nemogućnosti da se na zakonit način formira vlast, jer ne postoje odredbe o popunjavanju Federalnog doma naroda, ili će doći do raspleta situacije, Pepić kaže da će najvjerojatnije SIP- iako zato nema ovlasti, pod pritiskom određenih aktera iz međunarodne zajednice donijeti privremenu odluku o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

– No, kriza će se tek tad zaoštriti ukoliko ta odluka ne bude u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, smatra Pepić.

Govoreći o zagovaranju ukidanja konstitutivnosti naroda, Pepić je kazao kako bez suglasnosti hrvatskie politike i hrvatskih političara, nema mjenjenja temeljnih načela Ustava BiH- a to je konstitutivnost naroda.

– To nitko ne može promjeniti, to nitko ne može osporiti Hrvatima u BiH, koji su potpisali Ustav na tim temeljnim načelima. To ni njemačka, ni američka, ni britanska inicijativa ne mogu ni osporiti ni oduzeti, kazao je Pepić.

Uz Pepića, u političkom magazinu Argumenti o tome može li Hrvatska napraviti više od same interanacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH govorili su i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko i politolog Goran Kutle.

 

 

/HMS/http://hms.ba/video-pepic-u-argumentima-hrvatska-bi-trebala-zahtjevati-da-provedba-presude-u-predmetu-ljubic-bude-uvjet-bih-za-dobijanje-statusa-kandidata-za-clanstvo-u-eu/Hrvatsko nebo