Ni početak obnovljenog suđenja Naseru Oriću nije prošao bez prijetnji. Ovoga puta upućene su tužitelju BH Tužiteljstva Miroslavu Janjiću i njegovoj obitelji.

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Ni početak obnovljenog suđenja Naseru Oriću nije prošao bez prijetnji. Ovoga puta upućene su tužitelju BH Tužiteljstva Miroslavu Janjiću i njegovoj obitelji.

 

Janjić je za ATV-e potvdio da je dobio prijetnje smrću i da je to prijavio nadležnim institucijama. Sve bi se moglo dovesti u vezu sa slučajem Orić, koji tužitelj Janjić vodi od samog početka. Kaže da je prijeteća poruka stigla iz inozemststva i to prije početka obnovljenog postupka, u kome se Oriću i Sabahudinu Muhiću sudi za ubojstva srpkih zarobljenika u Podrinju.

“Radi se o prijetnjama smrću. Odmah sam ih prijavio Tužiteljstvu, SIPA-i i od njih očekujem reakciju u ovom slučaju, kao i slučaju lažnog prijavljivanja inspektora SIPA-e, gdje sam također oštećen, koje se dogodilo prije dvije godine. Ove prijetnje mogu dovesti u direktnu vezu sa postupanjem u predmetu Naser Orić, s obzirom da su stigle od osobe koja je bila jedan od svjedoka u tom predmetu,” rekao je Janjić.

U slučaju da prijetnje ne budu sankcionirane, smatram da će to u velikoj mjeri utjecati na rad sudaca i tužitelja, poručuje Janjić koji je danas, na početku procesa Oriću i Muhiću zatražio da se u drugostupanjskom postupku ponovo saslušaju svi svjedoci. Na taj način bi se pokušale ispraviti greške, koje su dovele do oslobađajuće presude.

“Poštovani sude, Tužiteljstvo predlaže, da se u drugostupanjskom postupku izvedu svi dokazi Tužiteljstva, koji su bili na provostupanjskom i to kako svjedoci, tako i materijalni dokazi,” rekao je Janjić.

Na kraju je sud odbio taj prijedlog i prihvatio ponovno saslusanje samo dva svjedoka, među kojima je i zaštićeni, koji je na početku prvostupanjskog procesa Oriću, detaljno opisao način na koji su ubijani srpski zarobljenici. Svjedočio je video linkom, a nakon svega što je rekao požalio se da mu je majka pretučena. Zbog mjera zaštite, koje ima, još se ne zna kada bi mogao da svjedoči u obnovljenom postupku. Oko zgrade Suda i Tužiteljstva BiH danas su se pojavili transparenti kojim se daje podrška optuženima Oriću i Muhiću, a u sudnici su bili predstvanici bošnjačkih udruženja koji su ranije redovno pratili suđenje. Obrana se odmah usprotivila ponovnom saslušanju svih svjedoka, navodno zbog ekonomičnosti postupka.

“Jer bilo koji optuženi ima pravo na jedan efikasni postupak, odnosno da se suđenje što prije okonča. A gdje su prava žrtva, to ćete morati da pitate nekog drugog,” rekla je Lejla Čović, odvjetnica Nasera Orića.

Orić i Muhić u sudnicu će ponovo 17. rujna. Optuženi su za ubojstva Mitra Savića, suca Sloboda Ilića i Milutina Miloševića. Apelacijsko vijeće Suda BiH je ukinulo oslobđjajuću presudu i odredilo datum početka ponovnog suđenja.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo