Rasulo, a ne država : 2 godine se ne zna za tužbu predsjednika MOL-ove Uprave

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Ministar nedavno iz medija saznao za Hernadijevu tužbu protiv Hrvatske

Predsjednik MOL-ove Uprave Zsolt Tamas Hernadi još je u lipnju 2015. godine Europskom sudu za ljudska prava podnio tužbu protiv Hrvatske, smatrajući da mu je povrijeđenoIna - MOL pravo na slobodu kretanja jer je Županijski sud u Zagrebu protiv njega raspisao europski uhidbeni nalog, piše Jutarnji list.

No, za tu tužbu nitko u Hrvatskoj nije znao sve do prije dva tjedna kad je hrvatska zastupnica pred Europskim sudom u Strasbourgu, Štefica Stažnik, na brojne adrese, od Sabora, Ministarstva pravosuđa, Vrhovnog suda, Županijskog suda u Zagrebu, Državnog odvjetništva, Ustavnog suda do Ureda predsjednice poslala obavijest da je pred sudom počeo postupak protiv Hrvatske.

Od sudova i drugih tijela hrvatska je zastupnica u dopisu čije zaglavlje nosi datum 1. rujna 2017. tražila pomoć u prikupljanju dokumentacije i očitovanju na niz pitanja u postupku koji je inicirao Hernadi te dala rok 21. rujna da joj se odgovori.

– Nemam podatak da je Hernadi još 2015. podnio tužbu protiv Hrvatske, ali ga namjeravam provjeriti. Jutros sam na kolegiju kazao da se mora organizirati sastanak s našom zastupnicom kako bismo porazgovarali o ovom predmetu, no povod su i neki drugi predmeti koji se vode na Europskom sudu za ljudska prava – kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, navodeći da je i on nedavno saznao za Hernadijevu tužbu protiv Hrvatske, i to iz medija.

– Šokirala me činjenica da do danas nismo znali da je Hernadi protiv Hrvatske još prije dvije godine podigao tužbu – bila je prva reakcija predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, prenosi Jutarnji list.

– Javnost je dovedena u zabludu i stvoren je pogrešan dojam da je Hernadijeva tužba protumjera na to što je Županijski sud u Zagrebu pred Europskim sudom u Luxembourgu postavio prethodno pitanje o primjeni EUN-a. Sada se pokazalo da to nije točno jer je tužba Europskom sudu za ljudska prava podnesena ranije – kazao je Turudić, uz napomenu da rješavanje prethodnog pitanja oko EUN-a ide i u korist okrivljenika.

 

Hkv/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo