SVETA MISA ZADUŠNICA U KOČEVSKOM ROGU 3. 6. 2017. u 11 sati

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

SVETA MISA ZADUŠNICA U KOČEVSKOM ROGU

Svake godine u ovo vrijeme prisjećamo se nevinih žrtava pogubljenih nakon II. Svjetskog rata, zakopanih po jamama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim Republikama bivše države Jugoslavije. Na gotovo sotonski način jedinice KNOJ-a pogubile su nevine žrtve, žene djecu i starce, i tako počinile jedan od najstrašnijih zločina, zločin koji ni jedno razumno biće ne može razumjeti. Mnoge od tih jama još i danas kriju tijela pogubljenih, a njihovi najmiliji ne znaju gdje zapaliti svijeću za pokoj njihove duše. Još uvijek živi počinitelji i njihova djeca i danas pokušavaju zaustaviti otkrivanje stravične istine. Njihova priča kako moramo gledati samo u budućnost a ne osvrtati se u povijest utemeljena je na njihovom strahu od odgovornosti i sramote za počinjene zločine. Potpuno je jasno kako se ta mračna povijest mora razjasniti jer bez istine nije moguće nastaviti  stvaranje boljeg i pravednijeg društva.

Ove godine sveta misa zadušnica za nevine žrtve Hude Jame (Barbarinog Rova) održat će se 3. 6. 2017. u 11 sati u Kočevskom Rogu jer su oko Brarbarinog Rova postavljeni objekti radi iskopavanja žrtava. Pozivamo Vas da u što većem broju dođete u Kočevski Rog na ovu svetu misu tim više što će se ona održati na jednom od najvećih stratišta, a to je jama pod Krenom.

Po svjedočenjima u kočevskom Rogulikvidirano je oko 40.000 Hrvata, oko 5.000 slovenskihdomobrana i nekoliko tisuća  Srba i  pripadnika drugih naroda. Dovodili  su ih iz  Bleiburga  preko Jesenica u logor Šentvid kod Ljubljane. U tom logoru razvrstavali su ih po narodnostima i u posebne kategorije: u A, B i C. Raspored u B i C kategorijuznačio je smrt. Poslije klasifikacije vlakovima su ih odvoziliu Kočevje,po nekim saznanjima oko 8 tisućaosoba dnevno.  Sa željezničke stanice odvodili su ih u područje Kočevskog Roga gdje su ih likvidirali. Likvidacije su obavljali noću i to sve do sredine lipnja 1945. godine.

No prisjetimo se i žrtava Hude Jame za koje će se održati ova sveta misa zadušnica. Oko 3000 osoba, među kojima oko 2000 Hrvata,  živo je zazidano u rudnik Barbarin Rov i zatvoreno s 11 betonskih pregrada kako netko slučajno ne bi ostao živ. Nažalost isti način  pogubljivanja primijenili su i u nekim drugim rudnicima. Žrtve iz Barbarinog Rova danas se iskopavaju i biti će pokopane u zajedničku grobnicu gdje će konačno pronaći svoj mir.

Do potpunog rasvjetljavanja istine o ovim stradanjima nama kao vjernicima ostaje jedino moliti za duše tih nevinih žrtava i zato Vas molimo dođite u što većem broju na ovu svetu misu za pokoj njihovih duša. To je ono najvrijednije što za njih možemo učiniti.

 

Zoran Čapalija – Čaplja/Hrvatskonebo