Tomislav Tomečić: FILOZOFSKA FARMA ili Svinjska nejednakost na pojilu

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

tomislav-tomicicNa Filozofskom fakultetu u Zagrebu (FFZG) posljednjih dana ponovno se zaoštrava situacija i podižu tenzije. Svim se raspoloživim sredstvima nastoji spriječiti, prema riječima pokretača i organizatora ovog kaosa, nasilna i štetna integracija tog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim (KBF), a lista zahtjeva se povećala.

Povećala se i doza agresivnosti i radikalizma kod te anarhističko-kaotične manjine pa se konstantno kroz članke vezane uz situaciju na FFZG provlači rečenica da “studenti prijete blokadom fakulteta ako se ne ispune njihovi uvjeti”, a uvjeti su:

 

  • Bezuvjetni odustanak od spajanja sa KBF
  • Bezuvjetna ostavka dekana Vlatka Previšića;
  • Bezuvjetna ostavka rektora Damira Borasa;

Prije nego što se začne ikakva daljnja rasprava, treba jasno i glasno izreći i dati do znanja:

U ovoj državi, stvorenoj na žrtvi voljom hrvatskoga naroda, NITKO neće prijetiti ikakvom silom ili blokadom!

 

Takve smo prijetnje već doživljavali i nisu donijele ništa dobra pa bi podstrekači trebali malo pripaziti na vokabular, jer bi ih to moglo dovesti u vrlo loše situacije, koje uključuju nepopularne dugogodišnje izolacijske mjere, ili narodski rečeno, robiju.

Oni mogu svoje nezadovoljstvo iskazivati mirnim prosvjedom koliko god dugo žele, ali kočiti rad institucije neće, niti ometati ostale studente u ispunjenju njihovih planova i programa.

 

Koliko god se neki od vas solidarizirali sa studentima, morali bi se usporedo s ovom situacijom, prisjetiti i jedne nedavne, slične te vidjeti kako se nezadovoljna grupacija tamo ponijela, a kakve je kritike trpjela od društva.
Naravno, radi se o braniteljskom prosvjedu u Savskoj 66, ispred Ministarstva branitelja. Koje se nekad zvalo Ministarstvo HRVATSKIH branitelja, a očekujemo da mu se uskoro taj naziv i vrati.

 

Dakle, temeljna razlika između ovih zbivanja je slijedeća:

Braniteljski prosvjed, koji je trajao skoro godinu i pol u Savskoj, a imao je slične ciljeve (smjena ministra), na NIJEDAN DAN nije onemogućio rad ministarstva niti njegovo funkcioniranje. Nijednom nije zapriječeno djelovanje javnih institucija i službi, niti je izrečena ijedna prijetnja u tom smjeru, a na sudionike NAJAVLJENIH i PRIJAVLJENIH prosvjeda, upućena je interventna policija koja se nije libila čak niti primijeniti silu na crkvenom posjedu, što je barbarstvo najgore razine.

 

Sjetite se kakve komentare su ostavljali po forumima isti ovi “borci za studentska prava”, koji danas daju podršku studentima za kudikamo radikalniju aktivnost.

 

Sjetite se kojim su riječima vrijeđali Đuru Glogoškog, čovjeka koji je 100% invalid u kolicima, samo zbog drugačijeg svjetonazora.

 

Sjetite se da mu je Predrag Matić JAVNO obznanio primanja, a kad mu je to netko predbacio, kazao je da se primanja Glogoškom isplaćuju iz proračuna i da javnost (koja je većinski BEZ STATUSA BRANITELJA) IMA PRAVO znati gdje i kome odlaze proračunska sredstva.

 

Sukladno tome, valja insistirati na javnoj objavi imena studenata koji prijete nasilnom blokadom aktivnosti FF, a koji studiraju na trošak proračuna, jer javnost (koja je većinski KATOLIČKA), ima pravo znati gdje i kome odlaze proračunska sredstva.

 

Neka stanu iza svojih zahtjeva, potpišu se imenom i prezimenom pa da vidimo tko su oni,  kakve su njihove zasluge i doprinos društvu i otkuda crpe spoznaju o svom “pravu” da prijetnjama silom mogu utjerivati strah i mijenjati sistem stvoren na žrtvi kakvu oni ne mogu ni zamisliti.

 

Pa da vidimo kakve je boje čija vuna i tko si daje prava koja drugima negira…

 

Tomislav Tomečić/Hrvatsko nebo

 

One thought on “Tomislav Tomečić: FILOZOFSKA FARMA ili Svinjska nejednakost na pojilu

  1. Što bi rekao stari George Orwell – Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.

Comments are closed.