Plenković zadovoljan pregovorima; Petrov: Inzistirat ćemo na našim uvjetima

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Pregovori HDZ-a i Mosta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je da će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima, koji počinju teći u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata izbora, piše HRT.

Plenković je novinarima ispred HDZ-ove središnjice rekao kako pregovori idu dobro. Na njihov upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav vlade, odgovorio je: Vidjet ćemo. To nije presudno. Imamo dovoljno vremena jer će u ponedjeljak biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi.

Sa 61 saborskim mandatom imamo uvjerljivu relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima i imamo još nekoliko spremnih zastupnika u Saboru koji će nas podržati. Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i učinkovitija vlada, poručio je.

Božo Petrov je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz, pak, rekao: Tko će formirati novu vlast u Hrvatskoj, još se ne može sa sigurnošću reći, no sigurno je da će Most u pregovorima koji su u tijeku do kraja inzistirati na traženim jamstvima.

Most i HDZ pregovaraju, ali još ne možemo konačno konstatirati niti to da će Most i HDZ formirati vlast. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo naša jamstva javno predstavili i na njima inzistiramo, a to su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, izmjena financiranja političkog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku, kazao je Petrov.

HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo