Nenad Piskač: Akcijski plan za suzbijanje „srpskog sveta“ u Hrvatskoj

Vrijeme:6 min, 53 sec

 

 

0. Jedini dosad globalno poznati hrvatski Akcijski plan

Hrvatska je država koja još nastaje i istodobno nestaje u „srpskom svetu“. Njezine su politelite od godine 2000. do danas donijele cijeli niz uglavnom besmislenih, birokratskih, pa i kontraproduktivnih „akcijskih planova“. Jedan od globalno poznatih bio je Akcijski plan za uhićenje generala Ante Gotovine o kojemu sam svojedobno kritički pisao i zbog toga hodao bos po trnju. Donijela ga je Vlada Republike Hrvatske za vrijeme mandatara Ive Sanadera, nedavno, zajedno sa svojom strankom članicom EPP-a, pravomoćno osuđen za korupciju.

1. Akcijski plan je „široki skup mjera“

General Gotovina, danas uspješan ribar – poduzetik, bio je jedan od najmarkantnijih Hrvata koji se na bojnom polju znao izuzetno učinkovito suprotstaviti ondašnjoj inačici „srpskoga sveta“. Vlade Račana, Sanadera i ostalih „premijera“ nisu ga znale niti htjele obraniti. U Sanaderovo doba ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, današnja uspješna športska funkcionerka, po svijetu je obrazlagala opravdanost „širokog skupa mjera“ vladina Akcijskog plana za uhićenje generala Ante Gotovine. To je radila srčano, bez zadrške čak i kroz tisak na genocidu stvorene tzv. „republike srpske“.

2. Rezultat hrvatskog akcijskog plana u korist „srpskoga sveta“

Akcijski plan Vlade RH urodio je plodom 8. prosinca godine 2005. kad je Gotovina uhićen. Vijest je svijetu objavila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte (srp. Dragana od Ćuprije). Gdje? Pa, u središtu „srpskoga sveta“. U Beogradu. O tomu što se je dalje događalo, kako se Hrvatsku kroz haaški sud mrvilo, fragmentiralo i discipliniralo sa svrhom da se u njoj obnovi „srpski svet“, te da agresor postane novi/stari „faktor stabilnosti na Balkanu“, znamo gotovo sve, osim jednoga detalja. Naime, kaj. Kojem je hrvatskom kvislingu isplaćena nagrada za odavanje ključne informacije vezane uz spomenutu uhidbu?

3. Hrvatska – mrjestilište akcijskih planova

Lijepom i sve manje našom kotrljali su se, ili se još taljigaju i drugi nesagledivi „akcijski planovi“. Nabrojimo neke: Akcijski plan za kružno gospodarstvo, Akcijski plan za provedbu europskog stupa socijalnih prava, Akcijski plan za uvođenje eura, Akcijski plan za europsku demokraciju, Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva 2020, Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, Akcijski plan razvoja nautičkog turizma, Akcijski plan zaštite prirode Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2025., Akcijski plan za unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, Akcijski plan rasterećenja gospodarstva u 2019., Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020., Akcijski plan za integraciju 2017. – 2019., Akcijski plan provedbe Strategije razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020., Akcijski plan za e-upravu 2011. – 2015., Akcijski plan za provedbu strategije e-Hrvatska 2020., Akcijski plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma, Akcijski plan za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima… Što je više besmislenih „akcijskih planova“, njihovo mrjestilište stabilnije drži europsko dno.

4. Vrijeme je za pravi akcijski plan

Hrvatska je premrežena mnoštvom „akcijskih planova“. Ipak, koliko možemo vidjeti, dosad je na radost „srpskoga sveta“ najbolje i najefikasnije proveden onaj o uhićenju generala Gotovine. Poštovani čitatelji i sami ste primijetili kako u mnoštvu akcijskih planova na najvišoj razini izvršne i zakonodavne vlasti nedostaje Akcijski plan za suzbijanje srpskoga sveta u Republici Hrvatskoj (za 21. stoljeće). Ako ga već inkluzivna Vlada nije u stanju donijeti, a nije, postavlja se pitanje – zašto ga nije formulirala oporba i ponudila bivšem Hrvatskom državnom saboru na usvajanje. Naime, kaj. Nedvojbeno je da je srbijanski projekt pod nazivom „srpski svet“ izravna prijetnja stabilnosti, miru i održivom razvitku Republike Hrvatske i njezinim akcijskim planovima, kao i drugih nefunkcionalnih i djelomično suverenih država u „regionu“ (S. Mesić), dakle, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

5. Na teret proračuna i europskih fondova

Akcijski plan za suzbijanje srpskog sveta u Republici Hrvatskoj nasušna je potreba ne samo gledajući iz povijesne perspektive, već i iz budućnosne. Potreba za njegovim donošenjem proizlazi iz objektivnih razloga, koji su nedvojbeni. Za provedbu Akcijskoga plana trebalo bi u državnom proračunu osigurati primjerena sredstva za njegovu učinkovitu provedbu. Vlada bi trebala istražiti može li se Akcijski plan financirati ili sufinancirati iz europskih fondova.

6. Poći od hrvatskoga jezika

Akcijski plan za suzbijanje „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj, u duhu „ustavnoga patriotizma“ (M. Pupovac), usvojen na prijedlog Vlade u Hrvatskom (državnom) saboru, mogao bi i morao poći od pitanja hrvatskoga jezika, to jest od zahtijeva za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku, budući da projekt „srpskoga sveta“ polazi od negacije hrvatskoga jezika.

7. Kako do nadstranačkog, znanstvenog i objektivnog orijentira?

Na planu kulture Akcijski plan mogao bi se „srpskom svetu“ suprotstaviti onako kako se primjerice suprotstavio akademik Marko Samardžija kad je objavio „Srpsko – hrvatski objasnidbeni rječnik“ (Matica hrvatska, 2015.). Naime, kaj. Nedvojbeno je da je Akcijskim planom potrebno potaknuti hitnu izradu Leksikona velikosrpskih predstavnika, a vjerojatno i Enciklopediju velikosrpske politike (od Garašanina i Vuka do Miloševića, Porfirija i Vučića). Akcijski plan za suzbijanje srpskog sveta u Republici Hrvatskoj dao bi posla Leksikografskom zavodu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Matici hrvatskoj i drugim kulturalnim i znanstvenim ustanovama da opravdaju svoju svrhu i smisao. Spomenuti Leksikon i Enciklopedija predstavljali bi nacionalni, nadstranački i znanstveno potkrijepljeni orijentir prema bivšim, sadašnjim i budućim „srpskim svetovima“. Akcijski plan po prirodi stvari morao bi na primjeren način ući i u školske uputnike, što bi u punom smislu riječi pridonijelo projektu „škola za život“.

8. Katalog štetnih bilateralnih ugovora i sporazuma

Akcijski plan za suzbijanje „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj morao bi izraditi Katalog štetnih bilateralnih ugovora i sporazuma predstavnika Republike Hrvatske sa Republikom Srbijom, „republikom srpskom“ i Srpskom pravoslavnom crkvom. Osobito tamo gdje takvi štetni međudržavni dokumenti izravno pridonose širenju „srpskoga sveta“ unutar granica hrvatskoga međunarodno priznatoga teritorija.

9. Posao za sva ministarstva i resore

Akcijski plan za suzbijanje „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj trebao bi propisati što koje ministarstvo mora taksativno napraviti i u kojem roku unutar svoga resora i kruga djelovanja, kao i to koje se organizacije, udruge, mediji i projekti ne smiju financirati državnim sredstvima budući da su u funkciji provedbe „srpskog sveta“ u Hrvatskoj.

10. Međunarodna dimenzija Akcijskoga plana

Akcijski plan za suzbijanje „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj trebao bi predvidjeti i međudržavnu suradnju, prvenstveno s onim državama koje su, kao i Republika Hrvatska, izravno obuhvaćene projektom „srpskoga sveta“ – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom. Međusobna suradnja Hrvatske i navedenih država na zajedničkom projektu zaustavljanja „srpskog sveta“ pridonijela bi miru i stabilnosti jugoistočne Europe, te afirmirala navedene države kao konstruktivne subjekte u svijetu međunarodnih odnosa.

11. Ključna uloga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

S Akcijskim planom suzbijanja „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trebalo bi upoznati sve članice NATO-a i EU, i druge zainteresirane poput Rusije, Kine i Turske, te ih pozvati da podupru Akcijski plan. Uloga Ministarstva vanjskih poslova u miru jednaka je ulozi Ministarstva obrane u ratu.

12. Redovito praćenje rezultata

Hrvatski (državni) sabor morao bi (do daljnjega) svakih šest mjeseci od Vlade dobivati ažurirani izvještaj s najnovijim informacijama o širenju, provokacijama, namjerama, diverzijama, podvalama, mitovima i lažima projekta „srpskog sveta“, kao i o tomu što je od Akcijskoga plana suzbijanja „srpskoga sveta“ provedeno, što nije, što je u tijeku, što je u planu idućih šest mjeseci, tko se u državnom aparatu suprotstavlja provedbi, tko opstruira provedbu, tko odaje informacije, tko je u sukobu interesa i na kojim se sve razinama događa izdaja Akcijskoga plana za suzbijanje „srpskoga sveta“ u Republici Hrvatskoj.

13. Iskoristimo komparativne prednosti!

Nema nijednoga povijesnoga, nacionalnoga, političkoga, manjinskoga ili kulturalnoga razloga za izbjegavanje izrade, usvajanja i provedbe „širokog skupa mjera“ (K. Grabar-Kitarović) Akcijskoga plana za suzbijanje „srpskog sveta“ u Republici Hrvatskoj. Osim toga, hrvatska prekobrojna i skupa državna administracija ima izuzetno veliko iskustvo pisanja akcijskih planova, što u odnosu na razvijene države Europske unije predstavlja, paradoksalno ali istinito, komparativnu prednost. Imamo još jednu snažnu, inkluzivnu i značajnu komparativnu prednost! Aktualni predsjednik hrvatske vlade ovih je dana izabran za potpredsjednika svjetskog udruženja „Centrist Democrat International“, organizacije koja okuplja stranke demokratskih i tradicionalnih vrijednosti i promovira suradnju, a u Europi su okupljene oko Europske pučke stranke u kojoj su i stranke predsjednika hrvatske vlade, Plenkovića, i predsjednika države Srbije, Vučića. Iskoristimo, dakle, naše komparativne prednosti da ne ostanu mrtvi kapitali koji nisu bili u stanju ozbiljno se suprotstaviti projektu „srpskog sveta“ u hrvatskoj državi, a niti na jugoistoku Europe.

 

Nenad Piskač/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)