Nakon tv-propovijedi narod pokazao: živ sam i žudim za dobrim pastirima

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak gostovao je u ponedjeljak 19. travnja u emisiji “Susret u dijalogu” Hrvatskoga radija. Između ostaloga osvrnuo se na prijedlog apostolskog nuncija u RH Giorgia Lingue da dođe do susretanja biskupā s episkopima SPC-a te s predstavnicima drugih kršćanskih zajednica. Prijedlog je potaknut pobudom predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinala Kurta Kocha. Novak je rekao da „susreti biskupa s predstavnicima SPC-a nisu novost“, dodavši da su se pojedinačni susreti u posljednje vrijeme intenzivirali. Naglasio je da ekumenski dijalog ne smije postati “talac određenih trenutnih društvenih zbivanja”. Politički korektno. Nuncij zadovoljan. Velečasni je i dalje „biskupile”. A narod? Narod malo pomalo otkriva da nije uvijek na snazi „Vox populi, vox Dei” [„Glas naroda – glas Božji“].

U nedjelju 25. travnja sveta misa koju je prenosio uživo „H”TV izazvala je žurnu reakciju „H”TV-a, koji se ogradio od riječi dominikanca Dominika Gerbica. On je, između ostaloga, u svojoj propovijedi rekao i da je “’da’ za HDZ, SDP, Možemo i sve lijeve, ujedno i ’ne’ za Hrvatsku”, da su se našli „neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama tko su naši svetci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani“. Politički nekorektno. Nuncij u očaju, vjerojatno već zivka Kaptol i njegova provincijala fr. Slavka Sliškovića zahtijevajući sankcije. Fratar, koji je odmah doživio medijsku hajku kako u Hrvatskoj, tako, još više, u Srbiji, teško da će ikada postati provincijal ili biskup. Ali će biti omiljen u narodu. A narod? Narod presretan, netko je napokon ’s oltara’ rekao istinu, razumio osjećaje naroda, pokazao da i dalje vrijedi ona „Vox populi, vox Dei”, pa i kad gromoglasno šuti. 

Da je to tako potvrdilo se na sjednici Programskog vijeća „H”RT-a u ponedjeljak 26. travnja na kojoj je član Programskog vijeća HRT-a Vlaho Bogišić zatražio od vodstva javne radiotelevizije posebno obzirno izvještavanje o žrtvama epidemije u programu radija i televizije, a Stipe Alfier dodao kako bi se, u sklopu toga, mogla prenositi i misa za žrtve pandemije, „a ne misa u kojoj svećenik poziva za koga treba glasati ili ne glasati. Renato Kunić požurio se opravdati pred „antifašistima” svih vrsta i boja, domaćih i stranih objašnjavajući kako “HRT ne određuje svećenike na misama, njih predlaže Nadbiskupski duhovni stol. Na to mi ne možemo utjecati, čak ni na ono što u propovijedi govore”.

Alfier je podsjetio na posljednji izvještaj međunarodne nevladine organizacije “Reporteri bez granica” u kojem se navodi da se „H“RT nalazi pod utjecajem Vlade i premijera Andreja Plenkovića, a zatim i na sporni prilog u TV kalendaru o pismima upućenim Adolfu Hitleru, te upitao kada će napokon na HRT-u biti prikazana serija o NDH-u povjesničara Hrvoje Klasića. Kunić je odgovorio kako je jedina “dodirna” točka koju ima s predstavnicima vlasti ona koju ima prema Programskom vijeću i Nadzornom odboru „H”RT-a, da će za sporni prilog u TV kalendaru zatražiti očitovanje odgovornih te da će serija o NDH biti prikazana najesen.

Na sjednici spomenulo se i da je  zaprimljena predstavka kojom se traže kadrovske smjene na HRT-u zbog intervjua s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) mitropolitom Porfirijem i razgovarano je o kvaliteti tog intervjua. Stipe Alfier ocijenio je kako je riječ o “prestižnom materijalu” te da ”H”RT „može biti samo sretna što je imala intervju s Porfirijem”. Za one slabijeg pamćenja podsjećamo kako je u navedenom intervjuu patrijarh SPC-a Porfirije tvrdio da posjeduje pisma Alojzija Stepinca gdje se mogu naći „duboko problematične stvari”. 

Takozvana politička korektnost (izbjegavanje govorenja nepoćudnih ili neugodnih istina za neke skupine u društvu ili za neke aktere) vodi nas u ništa, ili još gore: vodi nas u propast. Politička je nekorektnost nužna. Mainstreamski [glavnostrujaški, matični] mediji jesu antihrvatski i antikatolički. Narod je nakon dominikančeve tv-propovijedi pokazao da je živ i da žudi za dobrim pastirima i za dobrim političarima oko kojih bi se okupljao da ga predvode u borbu za njegove ideale. 

 

(MO)/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)