Gdje je šator?!

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

 

U kolumni pod naslovom „Zašto je NDH Hrvatima teret i danas“, neuništivi Mirko Galić u Večernjem listu od 10. travnja 2021. profesorski i „dobronamjerno“ poučio nas je: „Izjednačavanjem ustaša i partizana umanjuje se povijesna težina ustaštva i vodi njegovoj puzajućoj rehabilitaciji. Prekrajanje povijesti prema sadašnjim političkim potrebama treba prekinuti.“.

Večernjakov brat blizanac Jutarnji list uskočio je da ne bi Mirko Galić ostao nedorečen, pa u kolumni notornog Vlade Vurušića objavljenoj također 10. travnja 2021. pod naslovom „Sramotna obljetnica“ i podnaslovom „Prošlo je 80 godina od osnivanja zločinačke NDH: Što se zapravo dogodilo tog zlokobnog 10. travnja“, poručio: „Najtegobnije i najsramotnije olovno naslijeđe hrvatske povijesti i danas, nakon toliko desetljeća, potpuno banalno izjeda ovo društvo.“ 

I Mirko i Vlado, iako pripadaju različitim generacijama „hrvatske“ ljevice, kao da su usklađeni s inicijativom Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb, s ciljem da se sankcionira (i to zatvorom) svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola, ali „začudo“ ne i jugoslavenskih i komunističkih simbola. Sve to sjajno je „secirao“ i ujedno iznio neke sasvim drukčije prijedloge Nenad Piskač na ovom portalu 15. travnja 2021.:

Kaznenim zakonom mora se sankcionirati sva nedjela protiv Republike Hrvatske!

Jasno je da se „antifašistička“ falanga, bez obzira na nijanse po kojima se razlikuje, ravna po načelu „naša se povijest ne briše, a njihova se briše“. Ali ne samo prema NDH, nego se već intenzivno primjenjuje i prema RH. Nije to lako reći, ali nema nikakve koristi od prigodnog pozivanja na europske rezolucije i hrvatske deklaracije, a ni od oštrih verbalnih osuda i žalopojki, itd. U nekom trenutku morat ćemo se s njima sukobiti. Ako ne želimo izgubiti ovo malo što smo još uspjeli nekako sačuvati. Ali prije se trebamo organizirati. 

Nedavno je pokrenuta peticija kojom se zahtijevaju kadrovske smjene na HTV. Zbog gostovanja patrijarha Porfirija u Dnevnik HTV-a, što je ovaj perfidno iskoristio za osporavanje kanonizacije bl. A. Stepinca. I zbog gostovanja povjesničara I. Goldsteina u emisiju NU2, što je ovaj iskoristio da bi govorio protiv bl. A. Stepinca, ali i protiv utemeljitelja Republike Hrvatske F. Tuđmana. 

 

POTPIŠITE PETICIJU Zahtjev za kadrovskim smjenama na HRT-u

 

Odmah su brojni rodoljubi žustro napali HRT, Porfirija i Goldsteina. No iako je na desetke tisuća ljudi vidjelo peticiju, lajkao ju, poveznicu dijelio ili sadržaj radikalno komentirao, samo ju je mali postotak potpisao. A znamo da „kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelā mrtva” (Jakovljeva 2,26). 

Dragovoljac M. Hrastov, koji je 1991. sa suborcima spriječio na Koranskom mostu ulazak agresora u Karlovac, dobio je pravomoćnu presudu po kojoj mora zbog pripadnika agresorske vojske, koji je poginuo u borbi na mostu, a za kojeg je RH platila odštetu, vratiti državi 2.464.695,62 kn. Za naše poginule i nestale nitko nije platio ni lipe. Sjetimo se kada su branitelji podignuli šator ispred Ministarstva branitelja, 20 listopada 2014., i tražili smjenu ministra P. Matića i njegovih suradnika. Vođa prosvjednika Đ. Glogoški optužio ih je da ne poduzimaju ništa kako bi se pomoglo braniteljima, da se pljuje po stradalnicima Domovinskog rata, a veliča one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. S dolaskom HDZ-ove vlade, pa i novog ministra T. Medveda, koji je najavio zaokret prema braniteljskoj populaciji za koju smatra da je godinama bila ponižavana, branitelji su nakon 555 dana prosvjeda odlučili da više nemaju zbog čega prosvjedovati. A sada? Imaju zbog čega prosvjedovati? Gdje je šator?

Službena opozicija (jer istinska kao da nema svoje predstavnike) kritizira HDZ zbog koaliranja sa SDSS-om; taj fenomen nazivaju „srpsko-hrvatska koalicija“. Što je u redu. Razloga za kritiku ima napretek. No ako ne žele srpsko-hrvatsku koaliciju, imaju dovoljno zastupnika da zamijene SDSS (i ostale koalicijske partnere) u toj koaliciji, a imali su ih i prije nego je formirana. Je li samo HDZ kriv za vladu koju imamo danas, ili možda ima i nešto krivnje u službenoj opoziciji? Ono što se vidi kod jednih i drugih jest to da tu ima jako malo prave politike, a previše svega ostaloga. Zabrinjava nas da, dok oni igraju svatko svoju igru, Hrvatska tone. Država je ozbiljna i vrlo složena stvar da bi ju povjerili ljudima koji su nedorasli. Unatoč tomu, moramo vjerovati da će se današnje veliko nezadovoljstvo prije nego poslije pretvoriti u ozbiljnu alternativu sadašnjem žalosnom stanju u vrlo razgranatu političkom (i drugom) establishmentu. 

 

(MO)/Hrvatsko nebo

 

Odgovori