Šiljo: Bespuća i stranputice lokalnih izbora

Vrijeme:7 min, 54 sec

 

 

 

…S predsjednikom Vlade i njegovim doglavnicima biskupi iz Stalnog vijeća HBK-a razgovarali su, se razme, i o epidemiološkoj situaciji. Nigdje pak ne veliju da su razgovarali i o tomu kako urednici udarnih emisija HTV-a tretiraju bl. Alojzija Stepinca, zašto je u udarnom Dnevniku na Josipovo nastupio „patrijarh Srba, Hrvata i Slovenaca“ Porfirije ili zašto su HRT i Hina cenzorski uskratili javnosti informaciju o prosvjedu hrvatskih uglednika protiv takve uređivačke politike i o peticiji kojom se traži utvrđivanje odgovornosti, a koja se i dalje potpisuje. Ne vidi se ni da su katolički pastiri spominjali pokvarenost i korupciju u vladajućim i drugim otuđenim i moćnim strukturama ili smrdljivu močvaru zvanu pravosuđe, niti da su upozorili na skupine izvan potresenih područja koje se ne vide s vrha tornja zagrebačke katedrale, na skupine koje osjećaju svakovrsne nepravde i socijalne nevolje iz kojih same ne nalaze izlaza.

Zagreb – Marulićev trg, 13. travnja 2021.

 

Na treću nedjelju svibnja održat će se u Hrvatskoj mjesni (lokalni) i područni (županijski) izbori. Već više tjedana i mjeseci traje, još uvijek neslužbena, (pred)kampanja. Službena naime počinje tek onda kada izbori budu službeno raspisani. Političari i vjerojatni kandidati stalno su ’na terenu’ kako bi omiljeli što većem broju birača. Mjesta radnje ponekad su i parkirni prostori ili dvorišta škola, političari se učestalo pojavljuju poslije misa ispred crkava, pojačana su druženja i po terasama kafića i kletima, a mediji pojačano prate predizborne nastupe, izjave, obećanja, ’prepucavanja’…

 

Što čini vlada vladajućeg HDZ-a

Razumljivo je da je tako. Ali je ujedno i smiješno što se sve obećava i čime se nemali broj kandidata bavi, što sve obećava učiniti ili promijeniti. U predizbornu kampanju, koja praktički i ne prestaje između jednih, drugih, trećih i četvrtih izbora, neizravno se već od prošle godine uključila i vlada. Koja raspoređuje proračunske novce, osobito za ona područja na kojima HDZ ne stoji osobito dobro, a mogao bi uspjeti, pa si ondje želi i novcima iz državne kase popraviti rejting prikazujući se kao darežljivi sveti Nikola. 

Samo jučer, u ponedjeljak, mogli smo pročitati ili čuti više zanimljivih vijesti u kojima se izvješćuje kako se ’država’ brine za ljude i krajeve Lijepe naše. Što općenito, što fragmentarno. Izdvojimo tri naslova i početke izvješća od jučerašnjeg dana po Hini:

Plenković: Dogovoren covid dodatak za umirovljenike, isplata krajem travnja

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak da je s predstavnicima umirovljenika dogovoren covid dodatak koji će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, koji neće biti oporeziv niti predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja ili početkom svibnja.

Večernji list: Država će svima koji žele dijeliti vaučere za dodatno obrazovanje

U državni Nacionalni program oporavka težak 50-ak milijardi kuna ugurao se i pilot-projekt osposobljavanja odraslih putem vaučera, koji bi kasnije trebao postati trajan model educiranja odraslih građana, piše u ponedjeljak Večernji list. Najjednostavnije, država će ljudima dijeliti vaučere kojima će oni plaćati dodatno obrazovanje, ali vrijednost vaučera i detalji tehničke provedbe još se bruse s Europskom komisijom. Plan je Vlade da idućih nekoliko godina vaučere dobije ukupno 30 tisuća zaposlenih i nezaposlenih građana.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Runac: Osigurat ću besplatne vrtiće

HDZ-ov kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Alen Runac rekao je u ponedjeljak da će mu prvi potez, ako bude izabran za gradonačelnika, biti osiguravanje besplatnog vrtića za djecu u Varaždinu, a vezano za lošu demografsku sliku.

Vladajuća pamet dobro znade da „nije (ni) u šoldima sve“, pa misli i na duhovne vrijednosti i na moćnu hijerarhiju Katoličke crkve, pa je fina i širokogrudna prema njoj. Zato se upravo sada dogodilo ono o čemu je Hina izvijestila pod naslovom 

Plenković i predstavnici HBK: Kvalitetni odnosi Vlade i Katoličke Crkve

dok vijest počinje ovako: 

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s predstavnicima HBK, razgovarali su među ostalim o epidemiološkoj situaciji, radu karitativnih ustanova, crkvama oštećenim u potresu, a izraženo je i zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve.

Doznaje se i to da su predstavnici HBK „izvijestili o oštećenjima koje su nakon razornih potresa pretrpjele crkve smještene u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, osobito Zagrebačka katedrala, te širem gradskom području kao i na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije“, i da su na to „predstavnici Vlade predstavili dosad poduzete mjere zaštite na najugroženijim kulturnim dobrima i osvrnuli se na daljnje korake u obnovi potresom stradalih područja te mogućnosti korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU za provedbu mjera zaštite kulturne baštine“. Bit će dakle novca i za Crkvu u nevolji, samo ako bude lojalna i pokorna Plenkoviću, politički korektna i ničim ozbiljnim nezadovoljna!

S predsjednikom Vlade i njegovim doglavnicima biskupi iz Stalnog vijeća HBK-a razgovarali su, se razme, i o epidemiološkoj situaciji. Nigdje pak ne veliju da su razgovarali i o tomu kako urednici udarnih emisija HTV-a tretiraju bl. Alojzija Stepinca, zašto je u udarnom Dnevniku na Josipovo nastupio „patrijarh Srba, Hrvata i Slovenaca“ Porfirije ili zašto su HRT i Hina cenzorski uskratili javnosti informaciju o prosvjedu hrvatskih uglednika protiv takve uređivačke politike i o peticiji kojom se traži utvrđivanje odgovornosti, a koja se i dalje potpisuje. Ne vidi se ni da su katolički pastiri spominjali pokvarenost i korupciju u vladajućim i drugim otuđenim i moćnim strukturama ili smrdljivu močvaru zvanu pravosuđe, niti da su upozorili na skupine izvan potresenih područja koje se ne vide s vrha tornja zagrebačke katedrale, na skupine koje osjećaju svakovrsne nepravde i socijalne nevolje iz kojih same ne nalaze izlaza.

 

Što čini oporba

Hinin informativni servis (razmjerno pouzdan i profesionalan, osim u onomu što šefovi narede cenzurirati ili preferirati) omogućuje nam vidjeti i što čini oporba, pa tako nailazimo i na razne kuriozitete. Jedan je od njih sadržan u vijesti

Vinkovci: Nezavisni kandidat za župana Josip Dabro predstavio predizborni program

u kojoj piše:

„Nezavisni kandidat za vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro predstavio je u ponedjeljak predizborni program poručivši kako ne želi više gledati da djeca odlaze u Irsku ili Njemačku i da ih bake i djedovi mogu jedino vidjeti na skypeu ili facebooku.“ Da je ostao u HDZ-u, valjda bi i dalje „želio gledati da djeca odlaze u Irsku ili Njemačku“, no čim je izašao… razvezao mu se jezik. Ma u redu je, nemojte ovo krivo razumjeti, g. Dabro i vaši kameradi iz DP-a i oni nezavisni, mi izdaleka navijamo tamo za Penavu, Tvog preteču u istupanju iz HDZ-a nakon neuspjeha na unutarstranačkim izborima, i za vaše koalicijske liste: bolje vi skupa s ostalima nego uzurpatorski, bahati i dijelom pokvareni hadezeovski kontinuitet kojega ste donedavno bili protagonisti u svojoj županiji i u svojim gradovima i općinama. Navijamo, još radije, i za Nikolu Kajkića.

No ipak, razumjet ćeš da u takvim zaokretima za 180 stupnjeva imamo pravo vidjeti i nešto humoristično, satirično, pa i groteskno. I nemoj sada demagoški obećavati da ćeš kao župan moći spriječiti odlaženje ljudi trbuhom za kruhom! Ne raspolaže županijska urpava za ostvarenje tog plemenitog i  zahtjevnog cilja ni dovoljnim novcima ni ostalim „špekulama“. Glavnu polugu i pipu drže u svojim rukama isključivo hadezeovci sa esdeesovcima na Markovu trgu u Zagrebu. Pa ako ju oni dokraja zavrnu ili selektivno odvrnu, moglo bi se dogoditi da i Ti kao novi župan počneš razmišljati o odlasku u Irsku ili Njemačku. Ili će politički dužnosnici ipak i dalje ostati pošteđeni takvih perspektiva?

 

Neslane šale po zasluzi dvoličnosti HDZ-ovih vrhova

A da i sudbina, slučaj, Knez ovoga svijeta ili sam dragi Bog imaju smisla i za neslane šale, pokazuje primjer HDZ-ova kandidata za riječkog gradonačelnika. Udbaško-komunistička grupacija u Tuđmanovoj stranci predvođena Josipom Manolićem, Ivicom Gažijem i njima bliskima predala je još 1990. vlast i dominaciju u tom gradu u ruke bivšim komunistima iz SDP-a. Slično kao što je tada pomogla da u Istri vlast osvoji i zadrži „anrifašistički“, zapravo jugokomunjarski, latentno iredentistički, a nadasve (poslije) korumpirani IDS. I tako je u tim najzapadnijim dijelovima Hrvatski ostalo do danas. 

Svi iskreni ili hinjeni pokušaji službenog HDZ-a da preokrene situaciju u Rijeci u svoju korist padali su redom u vodu. Zatim je, s aktualnom ministricom kulture i medija, Plenkovićevom odabranicom, miljenicom i osobom od osobitog povjerenja, blagoslovljena lani crvena riječka vlast skupa s obnovom „Titova“ broda „Galeb“, skupa s Rijekom kao gradom (anti)kulture, Frljićem i ostalim totalitarnim i ekstremističkim fenomenima. Poslije svega toga razumljivo je da se i Providnost cinično dopusti ovozemnim i demonskim silama jetko se našaliti na račun HDZ-ova pokušaja da ugrozi oslabljenu vlast crvenih u Rijeci. Ovako, po Hini (i ostalim  medijima):

HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika Ostrogović pozitivan na koronavirus

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović pozitivan je na koronavirus, a o svom programu izvještavat će priopćenjima, dok će komunikaciju s građanima nastaviti na društvenih mrežama, doznaje se u ponedjeljak iz njegovog izbornog stožera.

Ne će grom u koprive! U SDP i njegove nehrvatske jatake. Nego u one koji koprive pokušaju ubrati. U velikim zaštitnim plavim rukavicama. U one koji ih prečesto pokušavaju ubrati tako da pred javnošću ispadnu pošteni i borbeni. Nerijetko kao onda kada su svoje kandidate kandidirali za predsjednike države 2000., 2005., 2010., 2019., ili kandidate za gradonačelnika Zagreba tijekom protekla dva desetljeća – a pritom sve unaprijed himbeno uglavili i sve bitno učinili da ne bude izabran službeni kandidat HDZ-a, nego Mesić, Josipović, Bandić ili… sada vjerojatno Pavičić-Vukičević. Ili možda Tomašević, u što je realno teže povjerovati, iako ta navodna Plenkovićeva izjava u užem krugu koju je sinoć u Bujici spomenuo Tomislav Jelić, izjava o Tomaševiću kao Plenkovićevu nasljedniku na mjestu predsjednika vlade, nije nipošto za podcjenjivanje…

 

 Šiljo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)