Koga će Plenković ’nahraniti’ milijardama za oporavak?

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

 

Nekoliko prebogatih, pretilih EU-zemalja nagradilo je ostatcima sa svog stola Hrvatsku za poslušnost njezina vođe, koji kao kuče ispod stola maše repom i izvršava naredbe istih čelnika tih zemalja. A ’kuče’ koje se odaziva na ime Andrej sve će to pripisati još jednom povijesnom uspjehu svoga diplomatskog pregovaranja i svoga velikog ugleda i utjecaja „vani“.

Od kada se izvršavanje naredbi gospodara i mahanje repom naziva pregovaranjem, to samo on zna.

A koga će Plenković nahraniti milijardama za oporavak? – Naravno, dvije trećine novca otići će na samo državnu upravu, kojoj ono stoji na čelu, i na razne državne institucije. Tako se primjerice već dugo planira izgradnja monstruozno skupog zdanja u koje bi se u Zagrebu smjestili svi sudovi. Bez njih, kao što jako dobro vidimo, država ne može (ne)funkcionirati. Zatim su tu razna rastrošna javna (državna) poduzeća, pa paradržavni i povlašteni, a vazda „trošali”, korisnici. Tko sve, ne možemo točno znati, zato što Vlada ne dopušta da čitav plan bude vidljiv javnosti. No da će i tzv. udruge civilnog društva, prorežimski mediji i ostali podobni i ’kupljeni’ omastiti brke, u to valjda nitko i ne sumnja.

Treba se samo vratiti natrag na početak njegove despotske vladavine i pogledati. Prvi novci išli su „najpotrebitijim“ i „najgladnijim“ nevladinim organizacijama – Plenkovićevim strateškim partnerima… Još na početku prvog mandata Plenković je na manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga poručio hrvatskom puku kako „njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo”. Da bi bio još uvjerljiviji, dodao je: “Uključivanje građana u sva područja društvenog djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice, te omogućava najvažnije – inicijativu građana.” Vlada svu tu svoju „plemenitu“ rabotu obavlja u duhu partnerstva, a i zajedničkog djelovanja. Da ne kažemo – „sinergije“. 

Plenković je tada podsjetio na dva okvira za djelovanje s udrugama: institucionalni i financijski. Kad je bila riječ o financijskoj potpori, naveo je da je u godini 2015. bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, da je za udruge i organizacije civilnog društva alocirano 1,6 milijardi kuna. Pa je obećao: “S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna, već i iz fondova EU-a.” I nije samo „nastavio“, nego je i premašio ono što je udrugama „alocirala“ omražena prethodna Milanovićeva vlada…“Uloga organizacija civilnog društva vrlo je važna kao svojevrsni korektiv i signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima. Interakcija, razmjena ideja, mišljenja i prijedloga vrlo je bitna”, rekao je tada predsjednik Vlade i zahvalio svima koji rade u udrugama. “Da bi se radilo u udrugama, treba motiva, dosta vremena i energije”, istaknuo je on tada.

Novci naravno moraju ići i u kupovanje „stabilnosti“ Vlade, raznima: Milo(k)radu Pupovcu, SDSS-u i Srpskom narodnom vijeću, birokratskom aparatu, mainstreamskim medijima, portalima i političkim analitičarima tih portala koji pišu hvalospjeve Velikom vođi. Treba platiti i promidžbu odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a svim dalekovidnicama i promidžbu upitnog cjepiva.

Osiromašenom, „običnom“ narodu i nadalje ne ostaje ništa drugo no iseljavati se u zemlje EU-a, odakle će slati novce da im obitelji prežive, obitelji opterećene ovrhama, skupim troškovima liječenja, raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima i, ne na kraju dugog niza, pretplatom za nenarodni HRT u iznosu od 80 kuna mjesečno.

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)