Čiju volju provode sudci i sudovi?

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

 

Politička bitka između predsjednika Republike i predsjednika Vlade koja se odnosi na imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda i optužbe za korupciju bivšeg čelnika jednog nogometnog kluba protiv nekoliko sudaca nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu, aktualizirali su još jednom pitanje trodiobe vlasti, ali i (ne)povjerenja građana u hrvatsku pravosudnu vlast.   

U demokratskim društvima, osobito u onima jako polariziranima, važno je da sudski procesi ne ostavljaju sumnje o nepristranosti, i da jamče prava optuženika. Posebno je to važno kad se sudi političarima, jer postoji jasan javni interes da se u tim slučajevima dođe do čistih presuda i da te procese vode suci bez mrlja. U suprotnomu postoji velik rizik da sami suci prekinu demokratski proces.

Kada se to događa, nisu građani više ti koji odlučuju i vladanju državom svojim glasovima, nego je to politizirana pravosudna vlast koja nagriza demokratski sustav i vlastitu „vjerodostojnost“. 

Kada sudci prijeđu Rubikon svoje funkcije te govore u javnim medijima umjesto u svojim presudama,  utječu na druge sudce ili tužitelje, prelazeći iz pravosudnoga u političko područje. A ta dva područja trebala bi biti strogo odvojena. Bez nezavisnosti pravosuđa demokracija nije moguća, vodi prema nepravdi i narušava kredibilitet sudskog procesa. Dio nezavisnosti pravosuđa jest njegova unutarnja nezavisnost, sudci i tužitelji moraju biti slobodni od političkih pritisaka, ali i od pritiska dužnosnika pravosudne vlasti. Nezavisnost sudaca mora se zaštititi od izvanpravosudnih, ali i od unutarpravosudnih pritiska. 

Ukratko, demokratsku krizu koju proživljavamo ne može se odvojiti od činjenice da pravosudna vlast ne uživa kredibilitet. Ključna je potreba za transparentnim, razvidnim procesima kad se sudi visokim političkim dužnosnicima. To je jedini način dolaženja do neupitnih presuda. Samo takav odgovor na sve glasnije zahtijevanje pravde u društvu može ublažiti polarizaciju i frustraciju hrvatskog društva, koje ne vjeruje hrvatskom pravosuđu. 

 

(MO)/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)