Kršćanska nada i obveza u društvu nepravde, sebičnosti i korupcije

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

 

Dok prati današnje matične medije, čovjeku sviće da je jedan od njihovih ciljeva svakako: ubiti nadu na sve moguće načine. Stoga – umjesto komentiranja nekog konkretnog događaja (novi Zakon o braniteljima, slučaj Mamić, kandidate za skore izbore, itd.) – danas u središtu stavimo NADU!

Uskoro ćemo mi kršćani proslaviti uskrsnuće Sina Božjega, što je poruka nade. Nada koja se može ostvariti ako živimo vlastitu vjeru, ako ju prenosimo u svakodnevnu stvarnost, ako smo svjesni koliko je potrebna da bi se situacija temeljito promijenila u našoj domovini, koja kao da ne zna kojim putem krenuti, koja izgleda s jedne strane kao da bi se u njoj sve trebalo i moglo obnoviti, dok se s druge strane sve vraća natrag i odupire se toliko potrebnim promjenama nabolje. 

Pitamo se kako prevladati tu situaciju. Možda bi bilo nužno najprije odgojiti ponovno cijelu jednu generaciju u pravim nacionalnim vrijednostima, ali i u onima univerzalnim. Možda bi bilo nužno ponovno otkriti i potaknuti građansku hrabrost i odgovornost među Hrvatima kako ne bi izbjegavali svoje obveze, pa ni one političke. Možda bi bilo nužno najprije osvježiti istinsku pravdu. Na primjer, ukinuti ustavnim zakonom na jedan radni dan sve postojeće pravosudne institucije i raspustiti sve kadrove u pravosuđu pa sutradan iznova, počevši od zdravog temelja, pomno popunjavati sudbena vijeća, sudove i državna odvjetništva provjerenim što novim, što pouzdanim dotadašnjim kadrovima. Možda… 

Poruka nade nameće ozbiljnu brigu za domovinu. Vjerovati u Kristovo uskrsnuće, u život vječni, znači već sada osjećati se kao građani neba, ali zahtijeva da budemo i dobri građani već na zemlji, za nas konkretno i ponajviše u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Uskrsna poruka nade povezuje nas s vječnošću, ali nas obvezuje već ovdje na zemlji ne gledati sa strane što se događa oko nas tako da se gnušamo onoga što vidimo nego da na neki način svatko preuzme na vlastita ramena makar dijela zajedničkog bremena, zajedničkoga križa. 

Zabrinuti smo zbog opće krize, ali sama zabrinutost nije dovoljna. Potrebno je zahtijevati da u ovom osjetljivu trenutku odgovorni budu na razini svoje zadaće, osobito na razini pridržavanja normi naravnog ćudoređa i božanskog Zakona. Dok je čitav narod podvrgnut njihovoj sebičnosti i takvim ambicijama, ne može se u njemu probuditi nada potrebna da se svladaju poteškoće i sačuva domovina u državi. Valja ih prisiliti da vide kako Hrvatska strašno trpi zbog njihove sebičnosti, ambicije, taštine, otimačine i pljačke, korupcije, kukavnosti, zataje, pronevjere sve do otvorene izdaje. 

Mnogi od pripadnika establishmenta (ali ne samo oni) ne vide ili ne žele vidjeti istinu i nemaju potrebnu svijest o razlikovanju dobra od zla, što znači stavljanje u drugi plan osobnih ili stranačkih interese kako bi u prvi plan došlo svima zajedničko dobro. Sramotno je i nedostojno da dok dio naroda jedva preživljava neki uživaju iritirajuće povlastice i obilje. Uskrsna nada zahtijeva od establishmenta konkretna i vidljiva odricanja i socijalna uravnoteženja .

Hrvatski narod danas je žalostan, kao što smo bili žalosni prije uskrsnuća, kad je izgledalo da smrt ima zadnju riječ. Hrvatsko društvo urušava se zbog gubitka svijesti o temeljnim vrijednostima u trenutcima i okolnostima u kojima su one najpotrebnije. Poruka nade uključuje izlaz iz ovog nesretna stanja i zahtijeva pravi kršćanski i ljudski pogled, koji je danas toliko potreban Hrvatskoj kako bi promijenili to stanje. 

Moramo odbiti bilo koji način korupcije i ni na koji način ne opravdati njezinu praktičku nekažnjivost. Moramo biti svjesni da smo ustvari robovi svih zala koja su posljedica lažne slobode – slobode koja ne poštuje druge i daleko je od prava drugih i od zajedničkog dobra, nego koja vodi računa isključivo o sebi, do krajnje sebična i beskrupulozna postupanja.

S tom „nadom koja ne postiđuje“ (s. Pavao), koja toliko treba Hrvatskoj, i u koju nam se valja ugraditi poniznim radom za domovinu i sve što ona podrazumijeva, pripravimo se za proslavu uskrsnuća Sina Božjega.

 

(MO)/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)