Podjarmili su nam državu!

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

“Mi imamo domovinu. Država može biti i ovakva i onakva. Možemo biti sretni, zadovoljni, nezadovoljni, s pravom. Možemo gledati kritički, s pravom, ali ta naša kritika mora biti konstruktivna, nikad destruktivna. Kritika je dobrodošla za ljude koji znaju slušati i takvu državu imamo, ali ono što je najvažnije, imamo domovinu. Ako je netko nešto za nju dao, to ste vi, branitelji. Ne može nitko nikad poništiti ono što je domovina, jer domovina je u našim srcima i mi je imamo. No ništa od toga ne bi bilo da nije gospodara povijesti. Jedini i pravi gospodar povijesti od početka, danas i do vijeka, do kraja svijeta je On. I jedino Njemu i jedino s Njim nikada ne smijemo biti neprijatelji, jer pripadamo Njemu! On se brine o nama i to najbolje osjećamo kada smo ‘dole’. Kad nam je dobro, zaboravimo i znamo zatvoriti vrata, ‘ajde nemoj nas zanovetati’ kažemo negdje u sebi, pa se sjetimo koliko smo grešni ljudi, ali smo samo ljudi, i zato On je Bog i gospodar povijesti. I zato neka nas On čuva i našu domovinu, naše obitelji i naše zajedništvo”, poručio je umirovljeni general Ante Gotovina braniteljima na privatnom okupljanju u Pakoštanima.

Snimka okupljanja širila se raznim kanalima na oduševljenje mnogih i na (prema davnoj Tuđmanovoj procijeni) očaj 15-20 posto onih koji nikad nisu željeli hrvatsku državu, koji žive u našoj domovini, ali u srcu imaju neku drugu, koji žive u našoj državi, ali rade za neku drugu, postojeću (Srbija) ili nepostojeću (Jugoslavija). Nisu mogli napasti generala koji je simbol hrvatske ratne i pravne pobjede u obrambenom ratu protiv velikosrpskog (i jugoslavenskog) agresora i u sudskom procesu protiv njega u Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Pa su ga napali zbog nepoštivanja mjera za borbu protiv pandemije i zbog pjevanja nekih pjesama, a što je, po njihovu subjektivnom sudu, izazvalo revolt kod građana kojima su takva okupljanja zabranjena. No pustimo „sužanjsku pasminu“ i „domaće izdajničke pastire” koji su naučeni „živjeti samo iz spletaka, iz plazenja, iz izdaje, oni niti se što poštena uče, niti što korisna po narod i domovinu rade“, oni su „za sužanjstvo, za svako zlo, za svaku rđu, po naravi onako, kako su na pr. sve svinje za blato“. „Ima Francezah, Talianah, itd. ima u svakom narodu ljudih koji žele većju ili manju meru slobode, drugačii ustav, drugačiu vladu, drugačiega vladara, itd.; nu osim kod nas neima ljudih koji bi svoj narod, svoju domovinu, i sebe iste, svakome podložili, izdali“ (Ante Starčević).

General Ante Gotovina simbol je pobjede nad svesrpskim projektom sažetim u Memorandumu SANU-a iz 1986., u kojemu su sadržane intelektualne, ideološke i političke priprave i smjernice za ono što se nastojalo pretočiti u zbilju u prvoj polovini 1990-ih. No, unatoč porazu, taj se velikosrbijansko-svesrpski projekt nastavlja (iako to nipošto ne znači da svi Srbi u njemu i sudjeluju). U Srbiji godine 2011. formuliran i službeno prihvaćen drugi Memorandum (SANU) pod naslovom „Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojemu se zahtijeva destabilizacija Hrvatske. I ne samo Hrvatske. Srbija i Republika Srpska u ožujku 2019. prihvatile su i službeno supotpisale „Povelju o srpskom kulturnom prostoru“, u koji uključuju i Hrvatsku, a u ljeto 2019. Srbija je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti Srbije i Strategiju obrane Republike Srbije. Nisu to mrtva slova na papiru, to je druga faza onog istog projekta iz 1980-ih, koja jako dobro napreduje, a „naša“ vlada ne samo da ne reagira, nego djelom i propustom pogoduje njegovu ostvarivanju. Od 1990. do 1995. okupirali su nam dio državnog teritorija, a od 2000. do 2021. podjarmili su nam državu. Trebamo vladu koja će tome stati na kraj makar se zamjerila cijeloj „međunarodnoj zajednici“, trebamo novo oslobođenje! Počevši od 1991., pa do 1995., pobijedili smo „u praksi“ svesrpski Memorandum 1 iz 1986. A počevši od  2021. moramo i u teoriji i u praksi pobijediti svesrpski Memorandum 2 iz 2011.

 

M.O./Hrvatsko nebo

Odgovori