Hrvatski narod u Hrvatskoj i BiH jedan je narod!

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

 

U današnjem “Jutarnjem listu “ kolumnist Željko Trkanjec objavio je kolumnu pod naslovom “Hrvati postaju manjina u BiH? Europa razmišlja o ukidanju načela konstitutivnosti”, a u podnaslovu  dodao: „Bunit će se Srbi, bunit će se Hrvati, možda to i jest odluka koja ide u prilog najmnogobrojnijim Bošnjacima”. 

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/hrvati-postaju-manjina-u-bih-europa-razmislja-o-ukidanju-nacela-konstitutivnosti-15053558

 

Ispravnije bi bilo reći da su Hrvati u BiH već u praksi postali manjina, a bore se za konstitutivnost, i da je Europa već u praksi ukinula načela konstitutivnosti u BiH, makar kad su u pitanju Hrvati, a nije „možda”, nego to jest odluka koja ide u prilogu Bošnjacima. 

U kolumni autor je naveo dvije izjave koje nagovješćuju „udruženi zločinački pothvat” SAD-a i EU-a u BiH:

“Kad će vam dosaditi ova nacionalistička retorika podjele? SAD očekuje da se počne djelovati iznad stranačkih linija kako bi Bosna počela funkcionirati kao normalna država” (potpredsjednik SAD Joe Biden 2009. godine u parlamentu BiH).

“Vrijeme je da BiH prijeđe na drukčiji, moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima” (šef Uprave za ljudska prava Vijeća Europe Christophe Poirel). 

Nije potrebno da nas Željko Trkanjec prosvijetli, možemo sami zaključiti da se nakon dolaska J. Bidena na dužnost predsjednika SAD i Josepa Borrella na dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, i (uskoro) Christiana Schmidta na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Hrvatima u BiH ne piše dobro.

No to je samo konstatacija. Nije dovoljno papagajski ponavljati da se zauzimamo za konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Naravno da smo mi protiv ukidanja konstitutivnosti (koje praktički nemamo) Hrvata u BiH, jer to nam je zadnja crta obrane. Ali moramo odgovoriti na pitanje: Što želimo?  Odnosno: Kako osigurati i provesti konstitutivnost u praksi? Daytonski „mir” prepolovio je broj Hrvata u BiH i praktički ih obespravio. Još jedan takav „mir” naši sunarodnjaci ne bi mogli izdržati, a čini se da SAD i EU takav „mir” žele nametnuti kao što su nametnuli i onaj prvi. 

Što učiniti? U ovom kratkom osvrtu nećemo se baviti visokom politikom, to ćemo opširnije i temeljitije drugom zgodom. Samo ćemo navesti neke sugestije koje ne zahtijevaju dubinsko razumijevanje. Za početak, političari u RH moraju se prestati ponašati kao da Hrvati u BiH ( i oni u iseljeništvu) nisu živi i nedjeljivi dio hrvatskog korpusa; trebaju prestati služiti se floskulom da  su Hrvati u RH i Hrvati u BiH (svakako ne Hrvati-jugoslaveni) jedan narod u dvjema domovinama; trebaju razmišljati o položaju RH budu li slomljeni Hrvati u BiH; trebaju se ponašati kao predstavnici zemlje koja je članica NATO-a i EU-a; ne trebaju više čekati (što će odlučiti SAD i EU). Za sada toliko. Ako nisu sposobni za te elementarne stvari, neka se maknu sami, a ako se ne budu htjeli maknuti sami, trebamo ih mi maknuti (demokratski, naravno).

VEZANO

Šiljo: I Herceg-Bosna valjda „ustaška“ tvorba, Hrvati vječiti krivci za sve

 

Budući da je danas 125. obljetnica smrti Oca Domovine Ante Starčevića, ovaj osvrt završit ćemo njegovim riječima: “Što je po naravi spojeno istim porijeklom, istim jezikom, istim običajima, mora da se sljubi u jednu državnu cjelinu, pa ako nije prošlost, mora da im je budućnost zajednička”.

 

MO/Hrvatsko nebo

 

Odgovori