To stoji iza diskvalifikacije hosovskog pozdrava

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

 

Predsjednik Zoran Milanović danas je otkazao sudjelovanje u programu obilježavanja 28. obljetnice godišnjice VRO „Maslenica ’93.” u Zadru jer su među sudionicima svečanosti bili pripadnici HOS-a, koji na sebi imaju “ustaška obilježja i pozdrav“. Također je zapovjedio da se iz programa obilježavanja povuku načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici.

Milanovića treba razumjeti. On je baštinik onih koji su opravdavali svoju borbu za Jugoslaviju napadajući NDH, koji su tvrdili da su ustaše zločinci s kojima hrvatski narod nema ništa zajedničko. Koji su tvrdili i to da su Srbi i Hrvati jedan narod. Samo su Jugoslaveni željeli da je to istina i da se tako interpretira ustaško razdoblje hrvatske povijesti. I samo su njihovi prijatelji u „međunarodnoj zajednici“ željeli – i žele i danas – da ta, takva, jedino takva i nikakva drukčija nego takva interpretacija bude službena. Zato što se takvom interpretacijom obara ili obeskrjepljuje ili poništava ideju hrvatske države kao previše. 

Najjači „argument“ protiv samobitnosti hrvatskog naroda i pune samostalnosti hrvatske države upravo je taj: dovodi se u svezu s ustaštvom, a ustaštvo se ocrnjuje koliko je god moguće. Ono pak što je stajalo nasuprot ustaštvu – kuje se u zvijezde, štiti, brani, opravdava i razumijeva, ma koliko totalitarno i zločinačko i protuhrvatsko bilo.

Na razne načine, takva se strategija nastavlja i provodi u praksu u svakoj mogućoj i nemogućoj situaciji sve do danas. 

Unatoč tomu, Milanović bi trebao znati da se povijest ne može izbrisati… Povijest se ne briše – ni u svojim strahotama, ni u svojim veličinama, ničija pa ni hrvatska, nikome za volju, ljubav, štetu ili korist“ (Ivan Oršanić, časopis „Republika Hrvatska“ br. 1, 1951.), ni ona iz razdoblja 1941.-1945. ni ona iz razdoblja 1991.-1995. Trebao bi znati i da povijest ne prestaje 2021., niti 2021. počinje sve ispočetka, kao da ničega prije nije bilo.

Problem je u tomu što se Hrvatima ne dopušta da nepristrano, objektivno, dokumentirano, realistički i s punim razumijevanjem ispišu napokon svoju noviju povjesnicu. To će biti moguće kada ne bude pritisaka. I kada Hrvate ne budu kontrolirali ni podčinjavali ni ocrnjivali oni koji u svojoj neracionalnoj želji da se dopadnu „međunarodnoj zajednici“ omogućuju da utjecajni i moćni strani krugovi vrše pritisak na nas, pa i u pitanjima otkrivanja, prikazivanja i vrjednovanja naše vlastite povijesti. 

To stoji iza diskvalifikacije hosovskog pozdrava kao previše vezana za ustaštvo.

 

MO/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)