Nenad Piskač: Novonenormalno: Stožer odlučuje, Vlada ozakonjuje, Sabor na hodniku

Vrijeme:6 min, 48 sec

 

 

U nedavno objavljenoj kolumni skrenuo sam pozornost na novonenormalnu frazu „u posljednja 24 sata“. Pozornost zavrjeđuju i neke druge koje su postale gotovo poštapalice selektivno korištene tamo gdje poretku odgovara. Među njima bih, primjera radi, spomenuo veleeksploatiranu frazu „brojke govore“, iz koje bi čovjek neiskvarene savjesti (ili nekuhana žaba) mogao zaključiti da je režimskoj polit-medijskoj glavnoj struji jako stalo do statističkih podataka o stanju države i nacije. No, fraza „brojke govore“ koristi se jedino u obrani i zaštiti zdravstvenoga sustava, zbog straha od njegova kolapsa. Pritom u spomenutoj frazi „brojke“ zapravo zamjenjuju žive i preminule ljude. Izvan statistike rijetko su gdje „brojke“ zamijenile osobe, da ne velim državljane (žive, bolesne, izliječene, zdrave, nekuhane, kuhane ili preminule). K tomu, kršenjem vjerskih prava započelo je i Došašće, baš kao i ovogodišnja Korizma. Sve je to novonenormalno. Uskrs i Božić svedeni su na „on line“. A crkveno zajedništvo na dvadeset i pet (brojkom: 25) vjernika. Sve bez adekvatnoga zakona!

I prije koronakrize Hrvatska je okrenuta naglavačke

U tom pogledu treba primijetiti da nam „brojke govore“ kako dosadašnje mjere Stožera Civilne zaštite, primjenjivanje posljednjih devet mjeseci, nisu polučile pozitivan rezultat s obzirom na porast oboljelih i preminulih (od umjetno stvorenoga virusa) u biološkom ratu u kojemu je ponajviše napadnut, „brojke govore“ – Zapad i katoličke zemlje (Europa i SAD). Navodim jučerašnji broj nekad slobodne Slobodne Dalmacije: „U Hrvatskoj je 14-dnevni kumulativni broj slučajeva Covida-19 na 100.000 stanovnika prvi put prešao tisuću i iznosi 1026,7. Ta je stopa u Luksemburgu 1218,1 na stotinu tisuća stanovnika, a iza nas slijedi Slovenija s njih 967,9, Litva s 959,3 te Austrija s 858,6 oboljela“. Još i ovo: „Stroge epidemiološke mjere su na snazi, ulice su opustjele, no širenje kornavirusa i dalje se nastavlja istim intenzitetom“. Napokon, Advent bez konzumerističke groznice. Ali, jao, Stožerove mjere, „brojke govore“, opustjele su i crkve… što su neki biskupi, zaboravivši na život i djelo recimo Majke Terezije, odmah pozdravili, premda nisu članovi Božinovićeva Stožera. Ili jesu? Gdje je nestao, kud li je nestao Stepinčev glas?!

Naravno, za porast „brojaka“ glavnoj struji režima nije kriv ni Stožer ni onaj tko je virus posijao, već „neodgovorni građani“, ponajviše mladež, pa onda i „noćni klubovi“, legalni i osobito ilegalni poput onoga elitističko-režimskoga kluba Dragana Kovačevića (gnijezda radikalnog klijentelizma), zatim su krivi neevidentirani i neprijavljeni „kontakti“, pa nedovoljan broj „testiranih“, pa izbjegavanje izolacije i samoizolacije i tako dalje – svi, rekla bi Carla del Ponte – „znani i neznani“, do zadnjega „neodgovornog“ portira. Ali, zaražen je i ministar zdravstva, V. Beroš, no, hvala Bogu – izvukao se i odmah po dolasku s bolovanja „on line“ predložio zaraženom šefu Plenkoviću na tavanu neki novi zakon o kažnjavanju neodgovornih Hrvatica i Hrvata. „Po hitnom postupku“, dakako. Policija će ulaziti u nepovredivost doma, ali „samo po dojavi“? Koga? Pa, odgovornih građana, špijuna, tihohođa, svjesnih drugova i drugarica. Očekujem i raspisivanje nagrade po upecanom i prokazanom neodgovornom uljezu. Beroševi svakodnevni „kontakti“ iz Vlade i Stožera, „brojke govore“, nisu završili u samoizolaciji. „Brojke govore“ i to da je Hrvatska u proljeće 2020. godine imala puno manje zaraženih i umrlih s korona virusom, ali je istodobno imala najstrože „mjere“ u Europi. Sad kad ima iznadprosječne „brojke“ zaraženih u odnosu na države EU, vlast je dugo držala najblaži režim „mjera“. Jesam li u krivu kad tvrdim da je u Hrvatskoj i prije pojave „korona krize“ sve okrenuto naglavačke iz normalnoga u „novonormalno“ stanje?

Budimo odgovorni: Brojke govore i tamo gdje režim o njima šuti

Osim na zdravstvenome planu „brojke govore“ i na drugim područjima i sektorima. „Brojke govore“ da je Hrvatska na začelju Europske unije, premda je na početku procesa ulaska postkomunističkih država u EU njezina ekonomska moć bila pri vrhu zemalja na koje je europroširenje računalo. Ili, opet primjera radi, „brojke govore“ da je na ovogodišnjim državnim izborima HDZ osvojio dosad najmanji postotak osvojenih glasova i da mu je taj postotak bio točno u apisovski izračunat mandat dovoljan da sklepa hrvatsko-srpsku koaliciju s nesagledivim novonenormalnim posljedicama. U oba ova slučaja, kad se sve skupa zbroji, „brojke govore“ da je Hrvatska pala na dno EU otkad su vlade stvarane na jugokomunistički način, to jest na hrvatsko-srpski način. Ne kažem to ja, već „brojke govore“. A one kažu i to da je Tuđman iza sebe ostavio regionalnu pobjedničku silu, a danas Pupovac, „brojke govore“, uspješno kontaminira i vukovarske žrtve i pobjedničku Oluju. A što tek „brojke govore“ o iseljavanju Hrvata? Ili što nam „brojke govore“ u Matici rođenih?

Prije negoli je nastupila aktualna fraza „brojke govore“ bili smo nekoliko mjeseci bombardirani ispraznicom „Iduća dva tjedna su ključna“ izvučenom iz kuharice s receptima za kuhanje živih žaba. I kad su prošla dva tjedna, opet se mantralo „iduća dva tjedna su ključna“. Napokon, režim je shvatio besmislenost „iduća dva tjedna su ključna“ i zamijenio je s mantrom „brojke govore“. Epilog? Obolio je i sam ministar zdravstva! Obolio je i predsjednik Vlade!! No, to nije sve. Oni su bili u svakodnevnom kontaktu s Božinovićem, Capakom, Markotićevom, zatim i kompletnom vladom (najmanje jednom tjedno), no nitko od javno poznatih Beroševih i Plenkovićevih kontakata u izvršnoj vlasti zbog njihova „epidemiološkoga stanja“ nije završio u izolaciji, niti u samoizolaciji. Neka i ti kontakti „budu odgovorni“. Jesu li stekli „imunitet krda“, ili su se potajno cijepili, ne znam. Ali, znam da spadam u „rizičnu skupinu“ i da se cijepiti nemam namjeru, sve da me dođu osobno cijepiti Bill Gates u društvu kompletnoga Stožera.

Predizborna „sigurna Hrvatska“ postala postizborno nesiguran radikalizam

Tko će nas dakle spasiti, kad su svi ili bolesni ili suspektni kontakti ili neodgovorni poput župana Radimira Čačića, koji „na sjeveru“ osobno ne nosi prigušnicu i time ignorira preporuke Stožera „na sjeveru“, a istodobno zahtijeva uvođenje „policijskoga sata“ u cijeloj državi? Koliko se može razumjeti ponašanje vrhuške poretka, postoje tri operativne razine nade u spas od zdravstvene katastrofe naroda i od ranije prijetećega bankrota države: 1. europski fond za nerazvijene i zaostale države s nezavršenom tranzicijom iz komunizma u demokraciju, čija su sredstva namijenjena ubogoj Hrvatskoj predstavljena domaćim kuhanim žabama kao osobni uspjeh predsjednika vlade – a ne kao mrvice bogatih namijenjene Lazarima pod stolom, 2. veći broj testiranja i nabava cjepiva u kombinaciji s „mjerama“ do daljnjega pod prijetnjom obveznoga cijepljenja i kažnjavanja „neodgovornih“, i 3. spasit će nas hrvatsko-srpska koalicija, ona jamči „sigurnu Hrvatsku“, zato mora biti „stabilna“ u magli svoje inkluzivnosti i onda kad prodaje fatamorganu „pomirbe“ nepomirljiva konstrukta s istinom.

Treba u taj bljutavi gulaš dodati i poneki novi „paket mjera“, poput ovoga posljednjega kojega je odlukama i preporukama umjesto zakonom donijelo tijelo bez demokratskoga legitimiteta. Pravilnikom ustrojeni Stožer, umjesto zakonom – demokratski izabran Hrvatski sabor, ma gdje bio (u hodniku, na galeriji, u samoizolaciji, pod prigušnicom ili „on line“). Drugim riječima, provodi se radikalizacija u ime „zdravlja“ i u ime „pomirbe“. Tako je u prošlom mandatarovu mandatu nametnuti „inkluzivizam“ učinio korak dalje i zakoračio u „radikalizam“.

Koje je cjepivo Hrvatskoj najpotrebnije?

Htio sam reći kako nisu „iduća dva tjedna ključna“, već su za državu i naciju, njihovo fizičko, psihičko i duhovno zdravlje, pa onda i političko, ključni državni izbori. Ostanu li i idući, poput nekoliko proteklih, proigranom prigodom, evo nas, „brojke govore“, dugoročno u novonenormalnom. U njemu Stožer na čelu s Božinovićem preuzima ovlasti zakonodavne i izvršne vlasti, čineći pritom suvišnima Sabor, Vladu i Predsjednika Republike, tj. cjelokupni politički sustav zajedno s Ustavom. Jednom nogom već smo dva desetljeća u novonenormalnom. Novonormalno nije obična fraza, ispraznica. Na to nenormalno stanje države i nacije upozorili su i neki ugledni psihijatri kao na nešto sasvim bolesno, normalnom čovjeku neprispodobivo.

Politička povijest Hrvatske podudara se s današnjom ocjenom normalnih psihijatara i zdravim razumom nekuhanih žaba. Mnoge viruse novonenormalnoga stanja već smo preživjeli s ozbiljnim ljudskim, te katastrofalnim gospodarskim, demografskim i teritorijalnim žrtvama i gubitcima.

Da ne duljim, ako nije kasno potrudimo se pronaći prava cjepiva za izlazak iz novonenormalnoga u normalno stanje države i nacije prije negoli nas opet dokraja ucijepe u zajednički zločinački pothvat globalnih snaga fašizma, nacizma i komunizma „s ljudskim licem“. U našem slučaju s dodatkom velesrbijanskoga virusa, kojemu su jedina prava cjepiva, povijesno je dokazano a i „brojke govore“, bili Bljesak i Oluja, a ne radikalni inkluzivizam.

Nenad Piskač/Hrvatsko nebo/PHB Pokret za hrvatsku budućnost

Odgovori