Šiljo: Srbija i Kosovo izazivaju međunarodnu zbrku

Vrijeme:7 min, 23 sec

 

 

 

Plenković i njegovi doglavnici i mediji koje kontrolira ili oni koji kontroliraju njega već godinama nijednu prigodu ne propušta da ne opetuju kako „podupiru Srbiju na njezinu europskom putu“ i kako vjeruju u „europskog Vučića“, a na vrh im je jezika i novonormalno „bratstvo-jedinstvo“, kao rezultat „hrvatsko-srpskog pomirenja“. No događa se paradoks: Što bidni Rvati (pod vodstvom zna-se-sdss-a) Srbiju pod vodstvom „europskog Vučića“ više podupiru, on ih pred svojima utoliko češće prokazuje kao one koji ju zapravo potkopavaju. 

Zagreb – Prisavlje, 7. rujna 2020.

 

Jučer i danas po stranim medijima čitamo brojne vijesti i ocjene koje se odnose na dogovor u Washingtonu između Trumpa, Vučića i Hotija. Navest ćemo ovdje samo četiri primjera:

Srbije hoće u EU tako da krši obveze prema EU-u

1) „EU je izrazio ’ozbiljnu zabrinutost i žaljenje’ zbog spremnosti Beograda da premjesti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, čime baca sjenu na ponovno pokretanje razgovora između Srbije i Kosova“, izjavio je EU-ov glasnogovornik za vanjske poslove Peter Stano. On je to i objasnio: „Budući da su Kosovo i Srbija identificirale pristupanje EU-u ili integriranje u EU kao svoj strategijski prioritet, EU očekuje od obojih da djeluju u skladu s tom spremnošću, tako da njihova europska perspektiva ne bi došla u opasnost. U tom kontekstu, svi diplomatski koraci koji bi mogali dovesti u pitanje zajedničku poziciju EU-a naprama Jeruzalemu stvar su ozbiljne zabrinutosti i žaljenja.“

EU ostaje privržen takozvanom „dvodržavnom rješenju [rješenju koje bi uključivalo stvaranje na području Izraela stvaranje zasebne židovske i zasebne palestinske države, Šiljina napomena], u kojem će Jeruzalem biti glavni grad i Izraela i buduće palestinske države, a diplomatska misija EU-a je u Tel Avivu.“

EU očekuje od izglednih članica kao što je Srbija da se ravnaju prema takvim vanjskopolitičkim odrednicama.

Izrazito muslimanska Arapska liga protiv većinski muslimanskog Kosova

2) (Kairo, 5. rujna) Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit osudio je danas odluku Srbije i Kosova da otvore svoja veleposlanstva u okupiranom Jeruzalemu, rekavši da je ta odluka bezvrijedna i ništava.

U svojoj izjavi kazao je da je taj korak suprotan odluci Ujedinjenih naroda, međunarodnom pravu i rezolucija rezolucijama Vijeća sigurnosti koje zabranjuju zemljama premještanje svojih veleposlanstava u Jeruzalem zato što se on smatra okupiranim od g. 1967., a isto tako rezolucijom 478 iz 1980. koja zabranjuje zemljama uspostavljanje diplomatskih misija u Jeruzalemu i nalaže odbijanje svake one mjere koja bi promijenila legalni status toga grada. 

Aboul Gheit istaknuo je čvrsto stajalište Arapske lige, po kojem Jeruzalem mora ostati jednim od pitanja konačnog statusa koji bi se utvrdtio pregovorima između palestinske i izraelske strane.

On je naznačio da je ignoriranje međunarodnih odluka i prejudiciranje rezultata pregovora pogrješan i nezakonit čin, koji uvelike umanjuje  šanse za postizanje stvarnog mira zasnovanog na dvodržavnom rješenju sukladno granicama od 4. lipnja 1967.

Turska, dosadašnja čvrsta saveznica Srbije, optužila Srbiju da krši međunarodno pravo

3) Turska poručila Srbiji: Premještanje veleposlanstva u Jeruzalem kršenje međunarodnog prava

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je zabrinutost zbog odluke Srbije da veleposlanstvo u Izraelu premjesti u Jeruzalem. „Duboko smo zabrinuti odlukom Srbije da veleposlanstvo u Izraelu premjesti u Jeruzalem“, navodi se u priopćenju, prenijela je Anadolija.

Rečeno je i kako izraelsku aneksiju Jeruzalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi (UN). Navedeno je i kako je više puta kroz rezolucije UN-a istaknuto da se palestinsko pitanje može riješiti jedino putem nezavisne i suverene države Palestine s granicama iz godine 1967. te s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom Palestine.

„Dok je stanje tako, premještanje veleposlanstva bilo koje zemlje u Izraelu u Jeruzalem predstavljat će jasno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u priopćenju. U njemu se pozivaju sve zemlje da se pridržavaju prihvaćenih rezolucija UN-a, poštuju povijesni i pravni status Jeruzalema te izbjegavaju korake koji će otežati postizanje rješenja izraelsko-palestinskog konflikta.

Jadnog Vučića „Hrvati“ stalno „optužuju“, sad da je s Rusima, sad da je protiv Rusa

4) Vučić: Nekada sam na rubu suza kada vidim koliko se Hrvati sekiraju za Srbiju. – „Optuživali me za suradnju s Rusijom, a sada da smo navodno u sukobu“

(Bruxelles, 6, rujna) – Do jučer su me u Hrvatskoj optuživali da smo „ruske sluge” i da je Srbija uvijek u su-djelovanju s Rusima, a ne s EUropljanima, a sada me optužuju za sukob s Rusijom, iako nismo ni u kakvu sukobu s tom zemljom, primijetio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konstataciju novinara da se hrvatski mediji zanimaju za sve njegove razgovore i posjete, pa i za onu Washingtonu, te da pišu kako je bio „na rubu suza”, i da, što navodi i srpska oporba, navodno nije znao što je potpisao, odgovorio je:

„Jesam li na rubu suza, jer nas ’napuštaju’ Muslimani… Pa, da, Muslimani pohrlili u Prištinu i na Kosovo, jer oni će valjda biti prvi koji će otvoriti ured u Jeruzalemu, pa će zato valjda da priznaju Kosovo.”

Vučić je za TV Pink istaknuo kako bi trebalo pustiti Srbiju da sama rješava svoje odnose. „A, što se tiče Rusa – jesu li to oni isti koji su mi crtali metu na čelu, govoreći da smo ruske sluge, da smo uvijek u su-djelovanju s Rusima, a ne EUropljanima… Za to su me do jučer optuživali u Hrvatskoj, a sada me optužuju za sukob s Rusijom, a nismo ni u kakvu sukobu”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, nema sukoba, osim što je bio jedan nepristojan post glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova [u njemu je glasnogovornica Zaharova usporedila Vučića u Ovalnom uredu s glumicom Sharon Stone, i prikačila fotku na kojoj je ova lascivno raširila noge u filmu „Sirove strasti“, u kojem glumi ’radodajku’ – Šiljina napomena], ističući da je ponosan na reakciju Srbije.

„Ponosan sam na reakciju jedne suverene, slobodne i nezavisne srpske države, koja je pokazala da štiti interese samo svoje zemlje i da ne pita nikoga drugog, jer radi u interesu građana. Reagirali smo snažno i zahvalan sam i Lavrovu, i Putinu, i Peskovu” na reakcijama, rekao je Vučić.

I tako dalje…

U tom stilu moglo bi se nastaviti citirati nebrojene vijesti, reakcije i komentare. A onaj tko poznaje jezike kao što su arapski, iranski ili mandarinski svakako bi otkrio i dosta toga još zanimljivijega što ne prolazi kroz sito zapadnih agencija. 

Trebalo bi iznimno mnogo prostora da se objasne dometi brojnih poremećaja do kojih u međunarodnim odnosima može dovesti washingtonski dogovor, bude li službeno potvrđen i proveden u praksi. Kakofonija poprima gotovo nevjerojatne razmjere. Navedimo samo jedan primjer: i Turska i Rusija i Kina dosad su razvile razmjerno snažne političke i gospodarske odnose sa Srbijom, i imale još veća očekivanja od nje, a sada imaju razloga osjećati se kao da su ofurene. No za sada se jedino Turska ne prenemaže, ne govori sad jedno, sad drugo, a niti šuti. Ona naime slovi kao zaštitnica interesa Palestinaca u njihovu prijeporu sa židovskom nacionalnom državom Izrael – s kojom Srbija upravo ulazi u dosad neviđen ’bratski zagrljaj’. 

Rusija za to vrijeme provjerava je li joj Srbija okrenula leđa, njoj i planiranom plinovodu „Turski tok“ i njezinoj već isporučenoj vojnoj opremi, a i time što bi se mogla posve prikloniti SAD-u u njegovoj geopolitičkoj igri potiskivanja Rusije i njezina utjecaja iz jugoistočne Europe. U Kremlju smišljaju koje oko da Vučiću iskopaju, a da nitko ne dozna tko je to počinio, kao kod Navalnog, pa se najednom opet prave fini. 

Kina, koja je već milijarde investirala ili kanila uložiti u Srbiju, zbog klauzule u sporazumu protiv uzimanja kineskog Huaweija kao isporučitelja opreme za 5G ima velikih razloga srditi se. No njezin srditi glas još nije dopro do Europe. Itd.

Posebno je humoristično to što Vučić sa srbijanskim političko-medijskim carstvom koje je pod njegovom autokratskom kontrolom ne propušta ni jednu prigodu da se ne očeše o Hrvatsku. On Hrvatsku instrumentalizira u domaće svrhe, njome koja ga tobože stalno za nešto „optužuje“, pa i ovaj put, dokazuje da nije izdao ni Srpstvo ni Velesrpstvo. I tako među svojima održava sliku o groznim Hrvatima, jalnima i zavidnima na Srbiju i njezina ’vožda’.

Eh, vi Hrvati, stvarno ste grozni, uvijek gledate samo kako napakostiti ako ne svaki put Srbima i Srbiji, a ono svakako Vučiću osobno!

Zašto je to humoristično? I tragikomično! Plenković i njegovi doglavnici i mediji koje kontrolira ili oni koji kontroliraju njega već godinama nijednu prigodu ne propušta da ne opetuju kako „podupiru Srbiju na njezinu europskom putu“ i kako vjeruju u „europskog Vučića“, a na vrh im je jezika i novonormalno „bratstvo-jedinstvo“, kao rezultat „hrvatsko-srpskog pomirenja“. No događa se paradoks: Što bidni Rvati (pod vodstvom zna-se-sdss-a) Srbiju pod vodstvom „europskog Vučića“ više podupiru, on ih pred svojima utoliko češće prokazuje kao one koji ju zapravo potkopavaju. 

Može li se takvo ponašanje nazvati vučićevskom čelničko-četničkom „zahvalnošću“? Ili pravednom plaćom spomenutima za papagajsko i bezuvjetno i preko svake mjere „podupiranje“ Srbije na njezinu zvjezdanom putu kojim Hrvatsku ’preskače’ kao od šale? 

 

Šiljo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)