Šiljo: Mačka u (tuđoj) kandidacijskoj vreći

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Zagreb, Trg sv. Marka – 2. lipnja 2020.

„Točno je da ću biti kao nezavisna zastupnica [valjda: kandidatica!, primjedba Šiljina] na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici“, potvrdila je danas u HTV-ovu Dnevniku bivša zastupnica u Europskom parlamentu i bivša HSS-ovka Marijana Petir. Zatim je protumačila zašto se između Domovinskog pokreta i sada vladajuće stranke odlučila za dosad vladajući HDZ. (Objašnjenje je toliko alogično da ne zaslužuje citiranje!) Dodala je i da se još uvijek bori za svoj bivši HSS, protiv aktualnog predsjednika Beljaka, i to na Visokom upravnom sudu. Njezino srce, ergo, kuca i dalje za – HSS, iako je kao „nezavisna“ na listi HDZ-a!

Ta izjava otvara nekoliko načelnih pitanja. Prvo je od njih: Što uopće znači biti „nezavisna zastupnica na listi HDZ-a“? Možeš li biti i jedno i drugo: i nezavisan i na tuđoj stranačkoj listi? Kako misliš reklamirati programske ciljeve i stajališta po kojima se razlikuješ od programskih ciljeva vlasnika liste? I kako on unaprijed pristaje na to da po dotičnoj izbornoj jedinici istodobno s njegovim kandidatima kruži i telali kandidat koji zastupa drukčije programske ciljeve od njegovih kandidata? I po kojoj logici „stožerna“ stranka pomaže u Hrvatski sabor politički osamljenoj dami koja će sutra možda koalirati s njezinim glavnim suparnikom, ili s izazivačem koji dosad vladajućoj stranci pred njezinim vlastitim očima upravo preotima vlastite glasače? Glasače koje je u međuvremenu svojom „vjerodostojnošću“ razočarala i iznevjerila?

Tu imamo dakle već od samog početka ugrađenu (moguću) iznevjeru biračke volje unaprijed! Osim u slučaju da kandidatica nije ni najmanje neovisna, nego da je o HDZ-u posve ovisna (poput nekih drugih koji to skrivaju). No tada se lažno predstavlja kao „nezavisna“!

Ne će, nadalje, biti utvrdivo je li „nezavisna“ kandidatica postala zastupnicom većinskom voljom (brojem glasova) svojih osobnih ili većinskom voljom glasača ugostiteljske stranke. A ne će biti utvrdivo ni to je li kandidat ugostiteljske stranke koji je postao zastupnikom po nominalnom redoslijedu to uspio po većinskoj volji stranačkih ili po većinskoj volji birača gostujuće kandidatice. A time ni komu će onda tko odgovarati? Čiji će program biti obvezna/obvezan provoditi? Još će teže biti prosuditi koje će birače kao gošća izabrana zastupnica zastupati raziđe li se poslije ili se posvadi sa strankom koja joj je iskazala gostoprimstvo?

Sve u svemu, nezavisna kandidatica na stranačkoj listi može se s pravom prispodobiti mački u (tuđoj) kandidacijskoj vreći.

To što je rečeno odnosi se samo na jedan detalj u mnoštvu alogičnih, pa i karikaturnih situacija koje omogućuje ovako (ne)domišljen izborni zakon. Drugi „detalji“ otkrivat će se kako za njih budu nadolazili povodi.

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)