Šiljo: Dan grada Zagreba, Duhovo i mrziteljski duhovi

Šiljo: Dan grada Zagreba, Duhovo i mrziteljski duhovi

 

Zagreb, Kaptol – 31. svibnja 2020.

 

Na više mjesta danas se slavio Dan grada Zagreba, koji se slavi na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata. Ove godine dosta je toga u znaku posljedica potresa, koji je „metropolu svih Hrvata“ snažno potresao 20. ožujka. Čudotvorna slika Majke Božje od Kamenitih vrata prenesena je pred zagrebačku prvostolnicu, na čije su srušene vrhove ovih dana postavljena dva nova križa. Apostolski nuncij Giorgio Lingua sa zagrebačkim je nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem predvodio večeras euharistijsko slavlje pred Katedralom.

Još jutros dodijeljene su nagrade i priznanja. General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom. Nagrada „Zagrepčanka godine“ dodijeljena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez za doprinos afirmaciji žena u kulturi i društvu. Položeni su i vijenci na Mirogoju. Na Trgu sv. Marka održana je prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije i druge priredbe.

„U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo – u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj“, poručio je u čestitki Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić. Navečer je na fontanama održan slavljenički koncert „Moj Zagreb, tak imam te rad“, a prije toga još dva koncerta.

Ljevičarska alternativa bila je napadački raspoložena: “Danas sve što vidimo je grad koji je više od desetljeća pustošila i pljačkala elementarna nepogoda zvana Milan Bandić – HDZ, a onda ga je dokrajčio potres”, stoji u priopćenju mrakasto profilirane stranke Glasa. U stilu ljevičarskih aktivista, kojima nijedan trenutak nije svečan, nijedan dan svet, pa ni blagdan Grada ni svetkovina Duha Svetoga – Duhovo. Oni samo razlijevaju crnilo. – Neka nas Bog sačuva od mrziteljsko-demagoških alternativa onomu što nije (dovoljno) dobro. Pa i onomu što je doista loše i nebranjivo!

Ostanimo do sutra radije u blagdanskom ozračju! Tome neka posluži nova pjesma koju je danas poslala Šilji Malkica Dugeč, s napomenom: „Prvi dio namjerno sam pisala kajkavskim dijalektom, jer sam to i dužna gradu u kojem sam odrasla.”

 

POZDRAV GRADU ZAGREBU

 

Bog, mili moj Zagreb grad!

Daj reci, kak si mi kaj?

Ti znaš da imam te rad

I ne bum te pozabil, znaj!

 

Već proživjeh mnoga ljeta

Sanjo mojih sanja,

Bez tebe – mog grada sveta

I mojih uzdanja.

 

Nek ti sutra sretan bude

Mira i vedrine Dan!

I nek za sve drage ljude

Traje srećom obasjan.

 

Nek’ Te sunca blagog sjaj

Miluje i grije,

Sve dok i naš slatki KAJ

U zaborav pao nije!

 

(U povodu Dana grada Zagreba: 31.5.2020.)

30. svibnja 2020.

 

 

    Šiljo/PHB-Pokret za hrvatsku budućnost

 

Facebook Comments