Šiljo: HDZ-ova „Treća – sreća!“?

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Zagreb – Vidikovac, 29. svibnja 2020.

Jutro uoči Dana državnosti – hrvatske državnosti, mora se dodati kada je zakonodavac propustio precizirati na koju se i na čiju državnost misli – došlo je do spektakularnog uhićenja 13 osoba, do premetačina ureda i stanova te do popratne halabuke političara i uzbuđenog izvješćivanja medija.

Datum za provedbu akcije navodno pripravljane mjesecima kao da je odabran tako da se njome čestita blagdan hrvatske državnosti. No je li to čestitka, ili nešto posve suprotno čestitki?

Uhićene su državna tajnica u Ministarstvu uprave, pomoćnica ministra i jedna načelnica općine (ženska – „rodna“ – ravnopravnost, sukladno „Istanbulki“, pa čak i vodeća uloga žena, i u kaznenim je stvarima sve izraženija!), predsjednik uprave Hrvatskih šuma, predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), šef splitske direkcije Hrvatskih šuma i još neke osobe. Većina ih pripada vladajućoj stranci ili je došla na položaje po volji njezina vrha.

Uhićenja zbog sumnje u trgovanje utjecajem, u primanje mita i druga kaznena djela očito su povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume u suodnosu s odobravanjem projekata vjetroelektrana na području šibensko-kninske županije. Osumnjičen je i investitor u njih, s druge strane „mrginja“, s herceg-bosanske strane granice.

Mediji tvrde da je bivša „kninska kraljica“ (gradonačelnica) – koja je u HDZ ušla kad joj je bilo šestnaest godina tek, a poslije naglo napredovala, usput se oduševljavala skupim ženskim rekvizitima, povremeno i Lepom Brenom, te dogurala do visoke pozicije državne tajnice – „glava“ te „korupcijske hobotnice“.

Pokaže li se da su doista počinjena kaznena djela (a ne kao što se poslije ispostavilo za naprasno uhićenog zagrebačkog gradonačelnika) te da su osumnjičeni doista krivi (Vlada je istog dana, bez poštovanja presumpcije nevinosti, ekspresno smijenila dvije državne dužnosnice koje je i imenovala!), bit će to samo jedna potvrda više postojanja koruptivnih mreža kojima samo ponekad poneki čvorić izviri na površinu. Po političkoj potrebi, „narudžbi“ ili „odobrenju“?

Ako je kojim slučajem do akcije došlo pet tjedana prije izbora zato da bi se birače uvjerilo kako vladajuća stranka i „njezina“ država ne štite korumpirane, nego se protiv korupcije bore, teško da će time prebrisati činjenicu kako je ona općenito bujala upravo u redovima aktualne koalicije i pod okriljem vladajuće stranke. Nipošto jedine čiji su dužnosnici skloni nezakonitom ili nemoralnom bogaćenju. No zar bi to za nju imalo biti utješno?

I g. 1999. uhićenje Miroslava Kutle ubilježio si je HDZ u veliku zaslugu, i g. 2010. uhićenje Ive Sanadera; no oba puta bio je unatoč tomu na izborima teško poražen. Misli li stoga njegov vrh zaista ozbiljno da će ovaj put moći pljesnuti rukama i ozareno reći: Treća – sreća!

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori