Šiljo: Treba li, kako i tko kontrolirati društvene mreže?

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Zagreb – Vidikovac, 28. svibnja 2020.

Američki predsjednik Trump najavio je danas reviziju zakona koji privatne društvene mreže Twitter, Facebook i Alphabetov Google štiti od tužbi zbog sadržaja koje na njima objavljuju njihovi korisnici, te da će uvesti instrument zaštite od cenzure na mrežama. Koje je optužio za pristranost: „Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posvema guše konzervativne glasove. Donijet ćemo snažnu regulativu, ili ih zatvoriti, prije nego ćemo to dopustiti.“

Tako je on reagirao na njemu omiljenu platformu Twitter, koja je ova tjedan prvi put uz njegov tvit objavila i upozorenje kako je potrebno provjeriti činjenice povezane s u njoj iznesenim tvrdnjama, za koje neki smatraju da nisu istinite.

Na cenzuru na mrežama žali se sve više ljudi, uglavnom s desno-konzervativnog spektra. Facebook ima posebne povjerenike koji nadziru sadržaje odnosno reagiraju na prijave. Kada procijene da neki sadržaj nije u skladu s „pravilima“ Facebooka, uklanjaju ga, ne dopuštaju plaćeno oglašavanje ili čak isključuju korisnika. Kontrolori su mahom pripadnici ljevičarsko liberalnog mainstreama, dominantne struje koncentrirane moći, lojalni onomu što se naziva deep state, „duboka država“. Za koju i sam Trump ovih dana reče da s njom ratuje i da je opaka. Uoči američkih izbora u studenomu sukob se zaoštrava zbog presudne uloge društvenih mreža i medija imaju u predizbornim kampanjama.

Nedvojbeno, i na društvenim mrežama, na youtube-u i drugdje u virtualnom svijetu morala bi postojati odgovornost za objavljeno, ako već postoji u stvarnom životu. Uvrjeda je i tu – uvrjeda, kleveta je – kleveta, laž je – laž, krivotvorena ili iskrivljena vijest koja planski dovodi u zabludu (fake  news) i na međumrežju je jednako neprihvatljiva.

No sržno je pitanje kako određivati što je istina, što poluistina, što manipulacija, što laž; što jest legitimna sloboda mišljenja, a na kakve sadržaje i poruke (od poziva na mržnju i nasilje, preko širenja panike ili praznovjerica pa do suptilnijih podmetanja) nitko ne bi trebao ni smio imati pravo.

A najteži je pritom problem: Tko će objektivno razlučivati istinu od laži, „žito od kukolja“, kada su ionako posvuda ljudi podijeljeni na „lijeve“ i „desne“, na „režimske“ i „slobodne“, na pro life  i pro choice, itd.?

O svemu će tome, kao i dosad, odlučiti – „pobjednici“! Ovaj put pobjednici u globalnom ratu za ljudske duše i budućnost svijeta koji postupno ulazi u kritičnu fazu.

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)