Šiljo: Između dvaju valova

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Zagreb – Vidikovac, 21. svibnja

Nakon razdoblja strogog distanciranja, naglo popušta protuvirusna stega. U Hrvatsku je unatrag jednog tjedna već ušlo više od 132 tisuće stranih i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana. Tolika liberalizacija za mnoge još nije zamisliva. I Italija će, doduše, ali tek 3. lipnja, otvoriti granice za strance, za turiste. No vlasti u Španjolskoj, u kojoj je i dalje  na snazi izvanredno stanje, ni vlastitim državljanima ne će sve do kraja lipnja dopustiti slobodno kretanje po vlastitoj zemlji.

Dok jedni gledaju kako bi od turizma iskamčili koji sezonski euro, drugi muku muče kako preživjeti od čega drugoga. Današnji prosvjed prijevoznika i drugih najpogođenijih na Trgu sv. Marka samo je ilustrirao težinu krize. Posvuda po svijetu silnim količinama novaca pokrivaju se, s velikim naporima, štete i gubitci. Istodobno milijuni i dalje gube radna mjesta. Tko će o svima njima, kako i dokad moći voditi brigu, to nitko pouzdano ne zna.

Uto, direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Ammon, upozori nas danas da se Europa mora pripremiti za drugi val Covida-19. „Nije pitanje hoće li doći do drugog vala zaraze, već kada i kojih će razmjera biti“, rekla je, nimalo obzirno.

Između prvoga i drugoga vala Hrvati kane izaći na izbore. Koji uopće izađu. Ako ih drugi val eventualno ne zapljusne prije 5. srpnja. Mnogi čekaju turiste. Ako drugi val ne otjera i one koji dođu. Pozdravljaju se s dosadašnjom vladom. Ako nova uopće bude formirana. Umorni su od dosadašnjega i staroga – prije nego što se umore od sutrašnjega i novoga. Ne malobrojni vraćaju se s rada u inozemstvu – prije no što još više njih bude pokušavalo opet otići van.

Sve u svemu, brodica s Hrvatima sljedećih će tjedana plutati između vala koji je prošao i onoga koji se već pomalja na pučini. Neki će se uzdati u dobru navigaciju, neki u službe spašavanja. Neki će se moliti svetom Niki. A neki će kao surferi krenuti ususret novom valu. Misleći da ni strepiti na brodici nije nimalo sigurnije.

 

Šiljo/https://hrvatskonebo.org/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)