Šiljo: Povukli se i posljednji hrvatski „mohikanci“ u Sarajevu

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Iz PEN-a BiH istupila su četvorica intelektualaca Hrvata: Željko Ivanković, predsjednik Skupštine, Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović i Ivica Đikić – u znak prosvjeda protiv protestnog pisma protiv mise za duše žrtava bleiburškog i susljednih pokolja odnosno genocida što su ga g. 1945. počinili poglavito nad Hrvatima partizani pod zapovjedništvom maršala Tita. Pismo protiv katoličke zadušnice potpisalo je više desetaka članova b-h PEN-a, a bez znanja i suglasnosti ove četvorice.

Književnik Ivanković reče u svome pismu da „je posvemašnja histerija već… zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu“. Književnik Jergović ne nalazi pak „svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji“. A književnik Lovrenović navede da je „razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu.“

„Svi tzv. antifašisti i njihove pristalice ugrožavaju i dobrano ruše pojam Sarajeva kao ’europskog Jeruzalema’ i poručuju da ovdje nema mjesta za katolike“, primijetio je prije četiri dana dr. Franjo Topić u pismu predsjedniku Bošnjačke zajednice kulture Preporod dr. Sanjinu Kodriću. Zapravo, osim „za katolike“, trebao je dometnuti i „za Hrvate“!

Tako se četvorici hrvatskih penovskih „mohikanaca“ u Sarajevu – kao najmekšoj, najliberalnijoj i najmultikulturalnijoj hrvatskoj opciji kakvu se uopće može zamisliti – pridružio unaprijed i peti takav. On je u osnovi i objasnio u čemu je problem. U novom, eksplicirajmo to, neokomunističko-bošnjačko-islamsko-velikosrpsko-antikatoličko-protuhrvatskom fašizmu, koji ondje sve drskije buja čak i pod krabuljom pagvaškog P.E.N.-a. Fašizam je naime svako selektivno sužavanje ili oduzimanje legitimnih prava i sloboda “drukčijima”.

Iz toga se vidi „koliko je sati“ u Federaciji i u BiH općenito. I s kime imamo posla kad je riječ o svima, ma gdje bili, koji na sve to – šute.

Sapienti sat!

 

Šiljo/Hrvatsko nebo

Odgovori