Nenad Piskač: Zahtjev za ispravak „fake news“ o sadržaju moje kolumne

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

 

Osvrt gospodina Piskača nije objavljen na portalu HKV. Hrvatsko nebo je uredno objavljivalo svaku kolumnu poštovanog gospodina Piskača. Objavljivat će i na dalje, a najmanje što možemo učiniti je da objavimo i ovaj osvrt poštovanog Nenada.

 Daran Bašić glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

Demantirati nepostojeće jest manipuliranje postojećim

Čitatelj mojih kolumni registriran pri Trgovačkome sudu objavio je 13. svibnja 2020. zakašnjelo zahtijevanje

https://www.hkv.hr/vijesti/hrvatska/34197-pevex-zahtjev-za-objavom-ispravka-objavljene-informacije.html

 

s osvrtom na nebitan ficlek moje kolumne objavljene 3. ožujka 2020.

(Hrvatsko nebo prenijelo je Piskačevu kolumnu, koja je vidljiva na ovoj poveznici)

 

Brisani prostor – N. Piskač: Nova priča o trećoj opciji…

 

Osobno me spominje, ne kao svojega vjernog kupca, već s pogrješnom poveznicom na tekst kolumne. Ni čitatelj, ni uredništvo ne pozivaju se ni na koji tekstom kolumne prekršeni zakon, stoga zaključujem da je riječ o odluci ili uputi (mjeri) nepoznatog mi stožera civilne zaštite od virusa Brisanog prostora, registriranoga na portalu.

Upravo zato Zahtjev sam jutros pročitao, opreza radi, socijalno distanciran s maskom na licu! I uočio da je objavljeni Zahtjev napravio četverostruku štetu – autoru kolumne, čitateljima portala, kupcima lanca, te jednoj politopciji u nastanku. I s batinom preko mojih leđa uputio poruku o nužnosti političke korektnosti i oportunizma u medijima. Pa i šire. Reagiram, međutim, iz samoizolacije samo iz dva objektivna osobna razloga. Inače ne bih narušavao osobnu samoizolaciju i društvenopolitičku nirvanu izborne godine. Prvo, dugogodišnji sam kupac lanca. Svojevoljno od 13. svibnja o. g. bivši. Drugo, dugogodišnji sam kolumnist portala. Svojevoljno od 7. travnja o. g. bivši. Nisam trgovac!, no, i bez uvida u Trgovački sud obje su ove informacije istinite.

Istina je i ovo: O načinu formiranja vlasničke strukture bilo kojega dioničkoga društva u narečenoj kolumni nisam pisao. Ni o bilo kojem stečaju, ni o tri milijarda kuna, pa ni o tome da je neko d. d. otelo Pevec Pevecima. Što je zahtjevatelj registriran pri Trgovačkom sudu u kolumni pročitao i s kojim ju je stupnjem razumijevanja čitao, nije mi poznato.

Poznato mi je ovo: Demantirati nešto čega nema vrhunac je proizvodnje fake news-a. A objava takve vrste lažne informacije predstavlja slom svrhe i smisla slobodnih medija. Demantirati nepostojeće, zakon niti dopušta, niti predviđa kao mogućnost. Javno manipulirati postojećim sadržajem autorskoga teksta (npr. insinuirati u ime izmišljene insinuacije), moguće je samo zajedničkim pothvatom više „društvenopolitičkih“ čimbenika.

Nadam se da portal ne će više objavljivati lažne informacije o mojim kolumnama objavljenim tijekom posljednjih deset godina i da će se steći uvjeti da opet kupujem u dosad omiljenom mi lancu kod svog čitatelja registriranog pri Trgovačkom sudu.

Nenad Piskač, bivši kupac lanca i bivši kolumnist portala

U Vukovom Selu, 13. svibnja 2020.

Hrvatsko nebo

Odgovori