Jasno je da Bošnjaci neće stati sa sadašnjom hegemonističkom politikom prema nebošnjacima. No, oni koji su im dozvolili da takvu politiku provode u stanju su jednim potezom pera tu politiku do kraja obuzdati i stvari vratiti na početnu – daytonsku – poziciju.

Tragično pogrešnu politiku vodila je međunarodna zajednica u BiH od kraja rata do danas, no to se već neko vrijeme ubrzano mijenja. Međunarodna zajednica je od kraja devedesetih do danas vodila izrazito probošnjačku politiku koja je potpuno poremetila balans odnosa između dva konstitutivna naroda u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH.

Podsjetimo samo da se bez suglasnosti Hrvata krajem devedesetih ništa nije moglo staviti čak ni na dnevni red zakonodavnih tijela na razini FBiH i BiH, dok se danas došlo u situaciju da Hrvati de facto žive u bošnjačkom entitetu i srpsko-bošnjačkoj državi BiH.

Srbi su svoju poziciju stekli u Daytonu i danas ju ni u kojem slučaju ne žele oslabiti, dok su, pak, Bošnjaci svoju sadašnju poziciju političke nadmoći nad Hrvatima stekli uz pomoć međunarodne zajednice utjelovljene u visokim predstavnicima. Jer, nije Zlatko Lagumdžija izmislio Željka Komšića, niti je platformašku Vladu potvrdio Parlament FBiH. Ne, to su zlodjela tadašnje američke administracije koja se slijepo ulizivala islamskom svijetu, naravno, preko leđa Hrvata.

Danas se, pak, stvari mijenjaju i međunarodni faktor postaje svjestan svojih krivih poteza u BiH.

Tako je Međunarodna kriza grupa State Departmenta u svojem posljednjem izvješću o BiH objavila kako „treći entitet“ nije sam po sebi loše rješenje, nego je neprihvatljiv samo Bošnjacima. Potom je i Europski parlament u svojim rezolucijamajasno kazao kako je jedini put za izlazak BiH iz trajne političke krize u poštivanju načela federalizma među konstitutivnim narodima; ugledni američki časopis Foreign Affairs je također pisao o tomu kako BiH propada kao država upravo zbog bošnjačkog unitarizma i srpskog separatizma te će, kako bi sada „spasila stvar“, Amerika podržati hrvatske zahtjeve za poštivanje federalističkih načela. Izvještaj Instituta za stabilizaciju i tranziciju iz Washingtona u kojem se jasno kaže kako je BiH „propala država u srcu Europe“ i kako rješenje leži u trećem entitetu, samo je posljednji u nizu signala koji jasno govore da međunarodna zajednica uviđa da su do sada „igrali na pogrešnog igrača“ – Bošnjake.

No, zašto je bošnjačkoj političkoj, medijskoj, religijskoj i akademskoj zajednici treći entitet neprihvatljiv kao rješenje, iako bi to podrazumijevalo da i oni dobivaju vlastiti entitet kroz koji bi mogli ostvarivati svoju konstitutivnost, a država BiH bi dobila toliko željenu stabilnost?

Svi oni koji žive u BiH znaju da Bošnjaci smatraju da su pobijedili u posljednjem ratu te zbog tog ne žele dijeliti BiH ni s kim. A ako treba, spremni su za to i dalje ratovati. Kako su Srbi zbog postojanja RS danas postali „tvrd orah“, Bošnjaci su se okomili na Hrvate s kojima dijele FBiH.

Bošnjacima ne samo da je neprihvatljiv treći entitet, nego su im neprihvatljivi Hrvati kao bilo kakav politički faktor. Cilj bošnjačke politike je od Federacije napraviti svojevrstan Bošnjakistan u kojem bi Hrvati i svi drugi nebošnjaci bili svedeni na status nacionalne manjine, a onda će se okrenuti ka pokoravanju RS-a.

No, takva politika u konačnici vodi ka novim sukobima odnosno formiranju muslimanske države u srcu Europe.

BiH je već danas rasadište islamskih ekstremista i to je kazalo više europskih dužnosnika. Rastom političke nestabilnosti, BiH će postajati sve pogodnije tlo za klijanje različitih ekstremizama (ne samo islamskog!).

Istovremeno, jasno je da Bošnjaci neće stati sa sadašnjom hegemonističkom politikom prema nebošnjacima. No, oni koji su im dozvolili da takvu politiku provode u stanju su jednim potezom pera tu politiku do kraja obuzdati i stvari vratiti na početnu – daytonsku – poziciju.

Treći entitet j logično je rješenje za stabilizaciju države u kojoj žive tri konstitutivna naroda, a bauk je samo za one koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini kao državi u svemu jednakih konstitutivnih naroda.

 

Jurica Gudelj /Dnevnik.ba/http://dnevnik.ba/Herceg Bosna -Moja Domovina /Hrvatsko nebo

Komentari

komentara