LAVIĆ PONOVO FANTAZIRA : Bosna i Hercegovina je država- nacija, bosanska nacija

Vrijeme:49 sec

 

Poznati bošnjački unitarist, predsjednik bošnjačkog kulturnog društva “Preporod” i  profesor na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti Senadin Lavić večeras je održao predavanje o temi „Bosanska nacija, etnička pluralnost i opći interes države” u Znanstveno-istraživačkom institutu „Ibn Sina” u Sarajevu.

Govorio je o pravno političkoj distinkciji između dva ključna termina u suvremenim političkim sustavima, a to su pojmovi, narod i nacija, prenosi Fena.

Lavić kaže kako je kod nas uobičajeno da se u javnoj praksi govora, ili u svakodnevnom govoru, ti pojmovi izjednačavaju, a njihovo značenje, njihovo semantičko polje, time poništava.

– Pojam narod, predstavlja kulturno-historijsku, psihološku kategoriju koja nastaje u dugom vremenskom periodu. Koncept, ili pojam nacije treba razumjeti kao pravno-političku kategoriju i vezati je za sve građane ili državljane jedne države – naglasio je Lavić………..

…………Više na stranici Herceg-Bosna Moja Domovina

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/10/19/lavic-ponovo-fantazira-bosna-i-hercegovina-je-drzava-nacija-bosanska-nacija/

 

HMS/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Herceg Bosna – Moja Domovina /Hrvatsko nebo

Odgovori